PARDUBICKÝ KRAJ – Vláda v Pardubickém kraji na další čtyři roky je domluvena. Jednání trvala přesně deset dní. Vítězná ČSSD zvolila cestu spolupráce s Koalicí pro Pardubický kraj a Stranou práv občanů Zemanovci. Druhé nejúspěšnější straně nabídla placená místa šéfů finančního a kontrolního výboru.

Konečné rozhodnutí padlo na zasedání Klubu ČSSD v úterý 23. října. O místa v radě se podělí pět sociálních demokratů, tři zástupci Koalice pro Pardubický kraj a jeden Zemanovec. KSČM o jejíž spolupráci ČSSD také uvažovala, nakonec zůstává s ODS a TOP 09 v opozici. Rozhodnuto už je také o ustavujícím zasedání zastupitelstva kraje, na kterém se bude volit nový krajský hejtman, jeho náměstkové a radní. Konat se bude v pátek 2. listopadu.

Podle již podepsaného Memoranda o krajské koalici, bude ČSSD požadovat na post hejtmana kraje lídra Martina Netolického. Ve svých 30 letech má šanci se stát nejmladším hejtmanem kraje. Krajské zastupitelstvo bude pracovat ve složení dvanáct členů ČSSD, jedenáct KSČM, deset Koalice pro Pardubický kraj, šest ODS a po třech křeslech si rozdělí TOP 09 spolu se Starosty pro Pardubický kraj a Zemanovci.