PARDUBICE – V Opatovicích nad Labem se v úterý poprvé představilo policejní vozidlo na mobilní vážení nákladních automobilů. Krajskému ředitelství policie ho daroval Pardubický kraj spolu s příspěvkem na přestavbu tohoto vozu a jeho vybavení. To je nyní dokončeno a automobil v celkové hodnotě 3,3 milionu si mohli přímo v akci prohlédnout hejtman Martin Netolický a jeho náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. V odstavném pruhu u Opatovické elektrárny se s ním už naostro setkali i první řidiči nákladních automobilů v našem kraji.

Dlouhodobě se snažíme hledat všechny cesty, jak ochránit krajský majetek, v tomto případě zejména silnice II. a III. třídy. Je nám jasné, že nešvar jezdit s přetíženými vozidly zcela neodstraníme, ale dali jsme policii alespoň nástroj na kontrolu řidičů a dopravců, který dosud neměla,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Přetížené náklaďáky nejen ničí silnice, ale jsou i bezpečnostním rizikem pro další účastníky silničního provozu,“ připomněl náměstek hejtmana Jaromír Dušek.

Skříňové dodávkové vozidlo Mercedes-Benz Sprinter včetně dvou mobilních vah a počítačového vybavení stálo Pardubický kraj celkem 2,5 milionu korun, policie přidala na přestavbu z vlastních finančních prostředků částku 800 tisíc korun. Vozidlo je vybaveno dvěma elektronickými švýcarskými váhami Haenni s neomezenou kapacitou a nezbytnou počítačovou technikou.

Zástupci Pardubického kraje při této příležitosti podepsali s Krajským ředitelstvím policie Pardubického kraje (KŘP PAK) dohodu o vzájemné spolupráci. Kraj se kromě daru zavázal zajistit při vážení odpovídající dopravní značení a zřídit kontrolní stanoviště v areálech Správy a údržby silnic Pardubického kraje. „Policie bude zařízení využívat především k běžnému kontrolnímu vážení nákladních vozidel. O výsledcích vážení nás bude krajské ředitelství pravidelně dvakrát ročně informovat. Vozidlo bude mít uplatnění i na vybraných akcích pořádaných Pardubickým krajem v rámci BESIPu,“ dodal hejtman Netolický.

Ředitel krajské policie Radek Malíř poděkoval Pardubickému kraji za spolupráci: „Tento dar by měl určitě přispět k udržení kvality silnic. Předpokládáme, že časté kontroly přetížených souprav nákladních vozidel povedou k tomu, že takových automobilů se bude na silnicích vyskytovat méně, než tomu je doposud.“

Kromě vážení umožňuje vozidlo provádění kontroly technického stavu, kontrolu takzvaných sociálních předpisů, kam spadá dodržování doby řízení a odpočinku posádek vozidla a v neposlední řadě i kontrolu vozidel jedoucích v režimu ADR, což je přeprava nebezpečného nákladu.

„Vozidlo při výkonu služby budou obsluhovat tři policisté, celkově jich bylo proškoleno 18,“ dodává vedoucí služby dopravní policie Miroslav Pochobradský. Jedná se o dopravní policisty zařazené na Oddělení silničního dohledu KŘP PAK, tak i na dopravních inspektorátech v jednotlivých územních odborech.