PARDUBICE – Firma INA Lanškroun vyrábí unikátní automobilovou součástku – třícestný regulační ventil, který šetří spotřebu paliva a významně snižuje emise. Protože je o něj obrovský zájem mezi automobilkami, chystá se příští rok otevřít nový závod ve Svitavách. O aktuální stav připravované investice a její dopad na zaměstnanost v regionu se včera v sídle firmy v Lanškrouně zajímal i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Velmi úspěšný výrobce komponentů do automobilů INA Lanškroun chystá rozšíření výroby. Nyní zaměstnává 650 pracovníků v Lanškrouně a okolí a chystá výstavbu zcela nového závodu ve Svitavách s výhledem 1000 nových pracovních míst do tří let. Už před časem jsem byl požádán k intervenci ohledně investice ve svitavské průmyslové zóně Paprsek kvůli problému s vynětím pozemků ze zemědělského půdního fondu. Stát, kraj i Czechinvest v současnosti hledají řešení,“ sdělil po jednání hejtman Martin Netolický. „Debatovali jsme také o středním školství. Firma INA spolupracuje s lanškrounským Středním odborným učilištěm a střední odbornou školou a nově také se Středním odborným učilištěm Svitavy. Vlastník firmy, skupina Schaeffler, má pochopení pro duální systém vzdělávání, který je v Německu běžný a jehož prvky se snažíme prosazovat také do středního odborného školství v Pardubickém kraji,“ dodal hejtman.

Lanškrounská společnost INA patří do skupiny Schaeffler Group, která je v celosvětovém měřítku předním dodavatelem valivých ložisek a dílů pro automobilový průmysl. Svitavský závod bude vyrábět zejména třícestný regulační ventil pro chladicí systém vozidel (WMM Modul). „Do konce června bychom měli mít koupené pozemky, v listopadu chceme začít stavět a v červenci 2016 bychom měli zahájit výrobu,“ uvedl Jan Goláň, jednatel firmy INA.