DOLNÍ MORAVA/PARDUBICE – V pátek 28. února v odpoledních a večerních hodinách v Dolní Moravě a na hoře Klepáč (1143 m n. m.), která je součástí masivu Králického Sněžníku, pátrali policisté spolu s členy horské služby v rámci cvičení po čtyřech ztracených mužích. Podařilo se je všechny najít a dostat do bezpečí dvě a půl hodiny po zahájení pátrací akce. Výcviku se účastnilo 90 policistů Krajské pořádkové jednotky (KPJ), Krajského ředitelství policie Pardubického kraje (KŘP Pak) a 20 členů Horské služby České republiky. Jak si počínají, sledovali hejtman Pardubického kraje a šéf Bezpečnostní rady kraje Martin Netolický spolu s ředitelem KŘP Pak Radkem Malířem.

„Akce, do kterých je zapojen velký počet osob, jsou vždy náročně na koordinaci. Byl jsem proto zvědavý, jak se s tím obě složky vyrovnají. Vše pojali velmi profesionálně a spolupráce mezi policií a horskou službou fungovala velmi dobře. Terén vybraný pro cvičení je velmi náročný, zvláště v noci. V okolí rozhledny na Klepáči jsou kamenitá pole v prudkém svahu, proto koordinovat 100 lidí není vůbec jednoduché,“ zhodnotil cvičení hejtman Martin Netolický. Při pátrací akci horská služba a policie využily také GPS navigace, které jim kraj v minulosti zakoupil. „Dlouhodobě se snažíme zlepšovat vybavení obou složek. Moderní GPS navigace, které jsme nakoupili, používají i vojáci, neboť jsou velmi odolné a obsahují velmi podrobné topografické mapy. Umožňují rychlejší a snadnější orientaci v nepřehledném terénu, a jak se ukázalo, jsou cenným pomocníkem při pátracích akcích,“ vysvětlil Netolický.

S výsledky cvičení mohl být spokojený i ředitel KŘP Pak Radek Malíř. „Každé cvičení, kde se mohou naše pořádkové jednotky zdokonalovat a zároveň prohlubovat spolupráci s jinou složkou, v tomto případě horskou službou, je velmi přínosné. Policisté si prakticky vyzkoušeli také sektorové pátrání. Všem zúčastněným patří poděkování za velmi dobře odvedenou práci,“ sdělil ředitel krajského ředitelství policie Radek Malíř.

Průběh pátrací akce

Před zahájením pátrací akce je vždy velmi důležitý, co nejpřesnější popis okolností, za kterých se čtyři muži ztratili. Ti se vydali v brzkých ranních hodinách na výstup hory Klepáč, neboť chtěli zažít východ slunce na rozhledně, která je na vrcholu. Důležitou informací byly například GPS souřadnice, na kterých byl naposledy výskyt osob zaznamenán.

Pátrací akci velela policie. Společně s členy HS vyrazili propátrat přesně dané území v rojnici. Závodčím rojnice byl člen horské služby, který místní terén výborně zná. Při pátrání se museli vyrovnat nejenom s tmou, ale i se zbytky sněhu, kluzkými kameny a místy velmi těžko průchodnými remízky. Museli dbát na to, aby jejich rozestupy byly optimální a žádné místo nezůstalo bez povšimnutí.

Po hodině a půl byli nalezeni tři z pohřešovaných mužů. Jeden měl závažné poranění kolene. Policejní záchranář jej pod dohledem specialisty z horské služby musel nejprve ošetřit a poté jej s pomocí kolegů snesli na nosítkách k místu, kam mohla přijet horská služba se záchranářským vozidlem. K identifikaci místa nálezu pohřešovaných policisté, kromě GPS navigací, využili i signální pistoli, pomocí které si osvětlili prostor. Dva z nalezených mužů svedli bezpečně z hory a společně s raněným je předali členům horské služby, kteří zajišťovali jejich převoz.

Od nalezených mužů zjistili, že poslední člen jejich výpravy se vydal, poté co se jejich kamarád zranil, hledat pomoc dolů do údolí. Rozvinula se tedy opět rojnice, která pokračovala v pátrání pro změnu horizontálně směrem dolů. Posledního z pohřešovaných nalezli zachránci po deseti minutách. Byl při vědomí, ale bylo zde podezření, že má poraněnou páteř. Policisté jej tedy za asistence členů horské služby velmi opatrně přeložili na transportní nosítka a vynesli ho do místa, kde mohl být naložen do transportního vozidla horské služby. Celá pátrací akce mohla být ukončena. Trvala skoro dvě a půl hodiny.

Jakub Rychtecký, tiskový mluvčí Pardubického kraje
Jitka Vavřinová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Pardubického kraje