160201_PARDUBICKY KRAJ OLYMPIADA DETI A MLADEZEPARDUBICE – Rada Pardubického kraje na svém zasedání schválila návrh na podání přihlášky k pořadatelství Her zimní olympiády dětí a mládeže v roce 2018. Zapojení do výběrového řízení pořádaného Českým olympijským výborem ještě musí na svém únorovém zasedání schválit Zastupitelstvo Pardubického kraje. Program olympiády tvoří sportovní a také umělecké soutěže ve vymezených kategoriích žáků základních škol.

Sportovci reprezentující jednotlivé kraje mohou prožít atmosféru velmi podobnou skutečným olympijským hrám. Předběžný termín pořádání zimní olympiády je leden 2018. Předpokládané náklady kraje jako organizátora olympiády jsou odhadovány do výše osmi milionů korun,“ uvedl radní pro sport a cestovní ruch René Živný, který o podmínkách jednal s místopředsedou Českého olympijského výboru Filipem Šumanem. „Z hlediska umístění můžeme počítat se sportovišti v Pardubicích, Litomyšli, České Třebové, Lanškrouně, Letohradu, Chocni, na Dolní Moravě a v Říčkách v Orlických horách,“ dodal Živný.

Rada se dále zabývala rozdělením dotací sportovním organizacím. Zájemci mohli zažádat o příspěvek v šesti programech – podpora pravidelné činnosti sportovních organizací, podpora hendikepovaných sportovců, podpora sportu pro všechny, podpora sportovní reprezentace kraje, podpora významných sportovních akci a podpora volnočasových aktivit. Komise pro oblast sportu a volnočasových aktivit doporučila podpořit 259 žádostí z celkových 452, mezi které kraj rozdělí čtyři miliony korun. Rozdělení dotací musí na svém zasedání rovněž schválit zastupitelstvo.