PARDUBICE Několik novinek čeká od nového školního roku na žáky některých škol zřizovaných Pardubickým krajem. Nových názvů se dočkají dvě střední školy, u jiných se změní vyučované obory či náplň činnosti. Dnes tyto změny schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje.

„Střední škola zdravotnická Ústí nad Orlicí vyučuje i obor sociální činnost, ten ale současný název školy nezohledňuje. Od 1. září proto ponese jméno Střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí,“ uvedl vedoucí odboru školství a kultury Martin Kiss. Od téhož data se změní také název pardubické konzervatoře. Nyní se jmenuje Konzervatoř, Pardubice, Sukova třída 1260, nově to bude jednoduše Konzervatoř Pardubice. Stávající název je podle vedení školy zbytečně dlouhý, pro cizince těžko vyslovitelný a dělá problémy při fakturaci.

Speciální základní škola Svitavy bude nově vykonávat mimo jiné i činnost střední školy, a to v oboru praktická škola dvouletá. Z tohoto důvodu dnes zastupitelstvo schválilo změnu zřizovací listiny v jejích příslušných částech.

Školy nabídnou i služby pro veřejnost

Střední odborné učiliště opravárenské, Králíky bude moci poskytovat i praktické služby veřejnosti a získávat tak finance do svého rozpočtu. Mezi nově povolené doplňkové činnosti patří například umělecko-řemeslné zpracování kovů, údržba motorových vozidel, ubytovací služby, mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů nebo hostinská činnost. Škola tak bude moci lépe využít své hospodářské možnosti a odbornost svých zaměstnanců.

Také Gymnázium Žamberk se vydalo na cestu rozšíření poskytovaných služeb. Mezi jeho doplňkové činnosti tak bude patřit polygrafická výroba, vydavatelská činnost, knihařské a kopírovací práce, výroba, rozmnožování, distribuce, prodej, pronájem zvukových a zvukově-obrazových záznamů, ale také provozování kulturních, kulturně vzdělávacích a zábavních zařízení, pořádání kulturních produkcí, zábav, výstav, veletrhů a přehlídek. Získané mimorozpočtové zdroje gymnázium použije na zkvalitnění výuky, například pořádání koncertů pěveckého sboru a vydání CD pěveckého sboru, pořádání maturitních plesů či vydávání školního almanachu.