foto: Luboš Kozel

PARDUBICKÝ KRAJ – Na slavnostním večeru ve Východočeském divadle převzali nejvyšší krajská ocenění laureáti za rok 2016. Ve čtvrtém ročníku odhlasovali zastupitelé Pardubického kraje čtyři Ceny Michala Rabase za záchranu a pět Cen za zásluhy o Pardubický kraj. Program tvořený z jednotlivých medailonků doprovodila regionální umělecká uskupení – Banda di Feste z Konzervatoře Pardubice, dechový orchestr Řetůvanka a pěvecký sbor KOS z Pedagogické školy Litomyšl, který byl jedním z letošních oceněných.

Oproti loňskému roku vzrostl počet nominací od široké veřejnosti téměř dvojnásobně, celkově na 58 osob. „Všechny návrhy byly velmi hodnotné a pro hodnotící komisi nebylo vůbec jednoduché z nich vybrat. Proto není divu, že počet oceněných od minulého roku vzrostl. Dokazuje to, že v našem kraji žije celá řada osobností, které mohou sloužit jako vzor nám všem v době, kdy neustále slýcháme, že mladá generace nemá ty správné vzory. Všichni z našich oceněných mohou tuto roli bezpečně zastat,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Ceny Michala Rabase za záchranu

Současnou studentku 1. ročníku medicíny Terezu Jakabovou náhoda přivedla ve správnou chvíli na místo, kde jí bylo zrovna nejvíce potřeba. Díky své duchapřítomnosti a odborným znalostem zachránila život ročního chlapečka, který se dusil.

Nehoda na letním dětském táboře skončila u jednoho z táborníků řezným poraněním ruky a masivním krvácením. Jeden z přítomných chlapců, Daniel Přikryl, zareagoval automaticky. Ránu palcem zatlačil a poté obvázal ručníkem. Postup si prý vybavil podle toho, co slyšel ve škole a co viděl ve filmech.

Veřejností nejen v Pardubicích otřáslo v loňském roce loupežné přepadení místního krejčovství. Těžce zraněná a silně krvácející žena s bodnou ránou na krku tehdy utekla před pachatelem z provozovny na ulici. Kolemjdoucí sice zavolali záchranku, ale účinnou první pomoc ji poskytl až Petr Kmoníček, který projížděl kolem. Před lety pracoval na záchranné službě a věděl, jak krvácení zastavit a ženě pomoci.

Florbalový turnaj v nově postavené českotřebovské sportovní hale se změnil v drama, když náhle začala praskat konstrukce střešních vazníků a celá střecha se postupně sunula k zemi. Na naléhavý pokyn rozhodčích zareagovali hráči i diváci okamžitě. Shodou šťastných náhod a díky pohotové reakci nedošlo k vážnějším zraněním či fatálním následkům. Za rychlou reakci převzali ocenění Renata Typlová za sportovní klub FbK Orlicko-Třebovsko a florbaloví rozhodčí Jiří Němec a František Košňar (v zastoupení otce).

Ceny za zásluhy o Pardubický kraj

Závodník, který na horském kole vyhrál snad všechno, co se vyhrát dalo: mistr Evropy, vítěz světového poháru i olympiády, vicemistr světa a maratónský šampion Jaroslav Kulhavý. Král cyklistiky a vzor pro mnoho kluků, kteří i díky němu začali sportovat.

Víc než deset tisíc pacientů měl na svém operačním stole emeritní přednosta chirurgického oddělení pardubické nemocnice Karel Havlíček. Má velkou zásluhu na rozvoji tohoto oboru v kraji, kde vychoval řadu lékařů a sester také jako pedagog. Ocenění dostal za svůj celoživotní přínos.

Nejmilejší vůní dalšího laureáta, Evžena Erbana, jsou výfukové plyny z plochodrážní motorky. Jeho jméno je celoživotně spojeno s legendárním závodem o Zlatou přilbu. Patnáct let strávil na oválech jako jezdec a další roky jako sportovní manažer, který se nadále stará o pardubické rodinné stříbro a pomáhá ho rozvíjet.

Po roce 1989 se systém učňovského školství založený na spolupráci s podniky začal rozpadat. Příležitosti vrátit řemeslu jeho zaslouženou dobrou pověst se chopil Josef Ročárek, který v roce 1992 založil první soukromé učiliště na Pardubicku zaměřené na stavbaře. Dnes je z něj Střední škola řemesel a služeb, která úspěšně navazuje na odkaz svého zakladatele.

Střední pedagogická škola v Litomyšli je pro mnoho žáků atraktivní i díky možnosti zpívat v jejich proslaveném smíšeném pěveckém sboru KOS Litomyšl. Původně dívčí sbor změnil v roce 2002 na sbor smíšený nový sbormistr Milan Mot, který ho od té doby dovedl k řadě úspěchů na české i mezinárodní scéně. Výborné podmínky pro fungování sboru pomáhá vytvářet na škole i její ředitel Stanislav Leníček.

Medaile hejtmana

Sportovní manažer Pavel Stara stál v loňském roce v čele projektového týmu Olympijského parku Pardubice a koordinoval na 300 dobrovolníků. Pod jeho vedením se uskutečnila nejúspěšnější doprovodná akce brazilské letní olympiády v celé republice, které se zúčastnilo 374 tisíc návštěvníků.

[wzslider autoplay=“true“]