170124_NOVE LOGO PARDUBICKEHO KRAJEPARDUBICE – Po 15 letech se rozhodli radní Pardubického kraje změnit a zjednodušit logo, které kraj používá pro propagaci na neformální úrovni, zejména v oblasti kultury, sportu a cestovního ruchu. Pardubický kraj byl jedním z posledních krajů, který stále používal své původní logo. Jeho nová podoba volně navázala na tu předchozí jen tvarem globu, který je obsažen také ve znaku kraje. Designéři do něj promítli symbolickou mapu Pardubického kraje s jeho charakteristickým křížením důležitých historických i moderních dopravních cest.

170124_NOVE LOGO PARDUBICKEHO KRAJE_002

„Je pravdou, že pro území Pardubického kraje se velmi těžko hledá společný jmenovatel. Nemáme tu pohoří nebo řeku, která prochází celým krajem, je to velmi různorodé území. Ale díky dopravním cestám tu byla založena a rozvíjela se většina významných sídel,“ řekl hejtman Martin Netolický. „V historických dobách to byla Trstenická stezka a spojnice Vídně s Vratislaví, podél kterých vznikala města jako Chrudim, Vysoké Mýto, Litomyšl, Polička, Svitavy, Moravská Třebová a další. Novým impulzem byla železnice, která dala vyrůst průmyslovému rozvoji měst jako Přelouč, Pardubice, Choceň, Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a tím kraj výrazně ovlivnila.“

170124_NOVE LOGO PARDUBICKEHO KRAJE_003

Právě tyto historické milníky znázorňují v novém logu žluté a červené linie symbolicky kopírující zobrazení dopravních cest na modré mapě kraje.

Nápad na zjednodušení loga vznikl v ateliéru designérů pod vedením Přemysla Kokeše, kteří navrhovali pro Pardubický kraj prezentační předměty vhodné pro výrobu v chráněných dílnách. „Původní logo bylo pro tyto účely velmi nepraktické. Zalíbila se nám filozofie, se kterou designéři přišli, a po několika společných konzultacích a prezentaci radním vznikl výsledný tvar. Logo nepoužívá nové barvy, vychází z těch, které jsou ve znaku Pardubického kraje. Mezi ostatními logy krajů bude lehce zapamatovatelné svým tvarem i výrazností, můžeme ho používat i v reliéfu nebo plošném či prostorovém zpracování,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

Pardubický kraj bude nové logo zavádět postupně s dopracováním grafického manuálu s tím, že materiály s původním logem spotřebuje a v průběžně je bude nahrazovat.

170124_NOVE LOGO PARDUBICKEHO KRAJE_004