PARDUBICE – Nejlepší ve východní Evropě, region budoucnosti 2014/2015. Certifikát s tímto označením Pardubického kraje jako nejatraktivějšího regionu pro investory předal dnes hejtmanovi Martinu Netolickému ředitel pardubické pobočky CzechInvestu Michal Svoboda v sále Rady Pardubického kraje. Přidal k němu i diplom za třetí místo v kategorii Strategie podpory přímých zahraničních investic. Zástupci CzechInvestu přebírali ocenění minulý týden v Cannes od odborného časopisu fDi Magazine z mediální skupiny Financial Times.

Pardubický kraj se prosadil v žebříčku Evropská města a regiony budoucnosti 2014/2015 (European Cities & Regions of the Future 2014/2015) v konkurenci 468 lokalit. V kategorii východoevropských regionů předstihl Plzeňský kraj a hlavní město Praha. „Dostali jsme se na úroveň takových průmyslových regionů jako je Skotsko nebo Severní Porýní-Vestfálsko, které zvítězily mezi západoevropskými, respektive severoevropskými oblastmi. Pro Pardubický kraj je to výzva a neopakovatelná příležitost pro příliv nových investorů,“ neskrýval radost z ocenění hejtman Martin Netolický.

„Časopis fDi Magazine provádí srovnání měst a regionů Evropy každé dva roky. V minulém žebříčku 2012/2013 skončil Pardubický kraj pátý. Je to výrazný skok a zároveň závazek,“ komentovala ocenění krajská radní pro investice a majetek Ludmila Navrátilová.

Čím kraj zaujal

„Pardubický kraj určitě zaujal významnými projekty z poslední doby, jako je dobudování kampusu a celkový rozvoj Univerzity Pardubice či napojení krajského města čtyřproudou rychlostní komunikací na dálnici D11, ale i nabídkou průmyslových zón. Významnou roli sehrála dostupnost služeb poskytovaných naší agenturou investorům v regionu a možnost získání investičních pobídek,“ vyjmenoval přednosti kraje pro investice ředitel pardubické pobočky agentury CzechInvest Michal Svoboda.

Úloha kraje

„Úlohou kraje je zajistit zejména dobrou infrastrukturu a potenciál kvalifikovaných lidí.  K tomu směřuje i naše úsilí při prosazování dostavby silnic R35 a R43, terminálu letiště, dopravního uzlu Pardubice a dalších potřebných staveb, stejně jako podpora technického školství a spolupráce s univerzitou,“ popsal roli Pardubického kraje hejtman Netolický, který se s podnikateli v kraji pravidelně setkává a diskutuje s nimi o jejich potřebách. „Uvědomil jsem si v této souvislosti, že musíme význam tohoto ocenění využít i při našich cestách do zahraničí nebo při jednání se zahraničními velvyslanci. Rád bych ve spolupráci s agenturou CzechInvest na své zahraniční cesty bral i zástupce podnikatelského sektoru,“ řekl při přebírání certifikátů hejtman Netolický.

Investiční pobídky

Samotné investiční pobídky provádí stát právě prostřednictvím agentury CzechInvest. Spočívají zejména v daňových úlevách. Během deseti let mohou investoři z oblasti zpracovatelského průmyslu, strategických služeb a technologických center, a to jak nově příchozí, tak i stávající, odepsat z daní až 25 procent z celkové investované sumy.  Dále mají možnost čerpat hmotnou podporu na vytváření pracovních míst, školení a rekvalifikaci, nebo investiční pobídky ve formě převodu pozemků a související infrastruktury za zvýhodněnou cenu. Výchozí podmínky jsou v České republice stejné, další výhody mají pouze regiony postižené největší nezaměstnaností. Záleží ale také na jednotlivých pobočkách, jak s investory dále pracují, a jakou jim nabízejí péči a další pomocné služby.

Strategie inteligentní specializace

Kraj se nyní soustředí na přípravu strategie inteligentní specializace. Znamená to, že vybírá perspektivní obory, které budou moci využít ohromné finanční prostředky (řádově stovky milionů až jednotky miliard) z fondů Evropské unie na rozvoj podnikání, vzdělávání, výzkumu, vývoje a inovací. Takzvaná S3 strategie vychází z toho, že tradiční zdroje konkurenceschopnosti, jakými jsou nízké výrobní náklady (levná energie, pracovní síla či vyšší efektivita výroby), se jako motor ekonomického růstu postupně vyčerpávají. „Motorem budoucího ekonomického růstu bude znalostní ekonomika postavená na kreativitě, využití jedinečného know-how a schopnosti rychlých technologických a produktových inovací, která klade důraz na produkci služeb a zboží s  vysokou přidanou hodnotou jako jsou chytré materiály, léčiva a medicinální prostředky, robotika, speciální výrobní a měřící zařízení, elektronika a informační technologie, ale i design a podobně,“ upozornil krajský koordinátor S3 strategie Alexandr Prokop.

Krajskou strategii připravuje Krajská rada pro inovace jako poradní orgán hejtmana. Hotová musí být do 18. dubna. „Krajskou strategii budeme teprve posuzovat a bude také projednávána na červnovém jednání zastupitelstva, ale už nyní víme, že nosnými průmyslovými obory pro inovace jsou v našem kraji chemie, biomedicína, elektrotechnika, doprava a strojírenství.  Výhodou je, že pro tyto obory máme výzkumné a univerzitní zázemí,“ vysvětlil hejtman. S3 strategie tak může zásadně přispět k zvýšení konkurenceschopnosti kraje a tím i větší přitažlivosti pro zahraniční investory.

Pardubický kraj – region budoucnosti 2014/2015

Své přednosti pro investory propaguje Pardubický kraj také přímo v březnovém vydání časopisu fDi Magazine prostřednictvím inzerce. Logo ocenění bude používat po tyto dva roky také na většině krajských tiskovin.

Výběr z žebříčků fDi Magazine:

Východoevropské regiony – celkové hodnocení

  1. Pardubický kraj
  2. Plzeňský kraj
  3. Hlavní město Praha

Východoevropské regiony – strategie pro lákání zahraničních investic:

  1. Plzeňský kraj
  2. Malopolsko
  3. Pardubický kraj