PARDUBICE – Prezident republiky Miloš Zeman navštíví Pardubický kraj ve dnech 11. až 13. září. První den návštěvy ho doprovodí dcera Kateřina. Hejtmanství připravilo pro prezidenta program nabitý tématy, která považuje za klíčová a v nichž by mohl prezident prakticky pomoci. Miloš Zeman se v každém z navštívených míst setká také se zástupci samosprávy a občany.

Program bude pracovní
„Návštěvy pana prezidenta si velmi vážíme, nejenom proto, že jsme druhým krajem v republice, který navštíví. Program jsme připravovali velmi pečlivě. Skutečnost, že prezident republiky stráví v regionu tři pracovní dny, chceme využít k tomu, abychom probrali problémy, se kterými by mohl konkrétně pomoci,“ vysvětluje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. V programu proto nechybí setkání s významnými zaměstnavateli či návštěva v pardubické Explosii. „Není tajemstvím, že se tento státní podnik chystá k privatizaci. Pro nás je však důležité, aby si udržel roli významného zaměstnavatele v regionu,“ vysvětluje hejtman.

Podpora exportu podniků
Na Orlickoústecku se mohou těšit na prezidenta ve společnostech SOR Libchavy nebo CZ LOKO. „CZ LOKO patří k nejvýznamnějším podnikům středoevropského železničního strojírenství. Chtěli bychom pana prezidenta požádat, aby v rámci svých pracovních cest do zahraničí pomohl otevřít dveře tomuto podniku, a případně dalším, na východní trhy,“ naznačuje hejtman. Miloše Zemana čeká v depu také slavnostní odhalení nové lokomotivy č. 744, která vznikla na základě konstrukčních návrhů firmy.

O zdravotnictví v Orlickoústecké nemocnici
Čtvrteční pracovní program zakončí prezident s hejtmanem, řediteli nemocnic a dalšími odborníky diskuzí o situaci ve zdravotnictví. „Debatovat chceme zejména o systému financování zdravotní péče a úhradových mechanismech,“ upřesnil hejtman.

Program návštěvy Pardubického kraj

1. den návštěvy
středa 11. září 2013
10:30 příjezd ke Krajskému úřadu Pardubického kraje
11:00 setkání prezidenta republiky se členy Zastupitelstva Pk, řediteli organizací zřizovaných a zakládaných Pk a zástupci KÚ Pk
12:10 návštěva gymnázia Dašická
15:05 návštěva společnosti Explosia, a.s.
16:10 setkání s občany Pardubic na Pernštýnském náměstí
17:00 setkání s představiteli města Pardubice
17:40 setkání s osobnostmi Pardubického kraje
19:00 pracovní večeře s významnými zaměstnavateli v regionu

2. den návštěvy
čtvrtek 12. září 2013

10:15 setkání s představiteli města Česká Třebová
10:50 setkání s občany
12:00 návštěva společnosti CZ LOKO, a. s., setkání se zaměstnanci a slavnostní představení nové lokomotivy č. 744
13.00 návštěva obce Přívrat a setkání s občany
15:35 návštěva společnosti SOR, s. r. o.
16:30 setkání s občany Ústí nad Orlicí
17:20 setkání s představiteli města Ústí nad Orlicí
18:00 návštěva Orlickoústecké nemocnici, a. s.
20:00 pracovní večeře se zástupci politického života, starosty obcí s rozšířenou působností a zástupci integrovaného záchranného systému

3. den návštěvy
pátek 13. září 2013

10:45 setkání s občany v Moravské Třebové
11:30 setkání s představiteli města
12:15 návštěva Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany
13:20 tisková konference prezidenta republiky k ukončení návštěvy Pardubického kraje

[serialposts]