Železniční stanice Hanušovice. | foto: Luboš Kozel

DOLNÍ LIPKA/HANUŠOVIC – Za velkého zájmu veřejnosti vyjel dnes v 10.55 hodin po více než roční odmlce ze stanice Lichkov na železniční trať Dolní Lipka – Hanušovice motorový vlak. Nové vedení Pardubického kraje se v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a náměstkem zodpovědným za dopravu a dopravní obslužnost Jaromírem Duškem rozhodlo na tuto trať vrátit víkendovou železniční dopravu. Cestující tak mohou pravidelně v sobotu a neděli využívat 5 párů spojů.

„Pro obnovení víkendového provozu jsme se rozhodli, neboť je zde obrovský potenciál využití těchto spojů turisty. Jedná se o jednu z nejatraktivnějších turistických oblastí v kraji. Ne všechny cíle optimalizace dopravy byly zcela naplněny, v tomto případě navazujeme na to, co se v minulosti osvědčilo. Jsem navíc přesvědčen, že tuto změnu přivítají také cestující, kteří v oblasti Králického Sněžníku a jeho okolí žijí,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  Kraj tímto krokem vyšel vstříc právě požadavkům veřejnosti a starostů z regionu. „Trať je ve velmi dobrém technickém stavu a právem se těší obrovské podpoře veřejnosti, která svůj názor vyjádřila tisíci podpisů také v petici. Od obnovení provozu si slibujeme lepší dopravní spojení cestujících mezi Pardubickým a Olomouckým krajem a fungování návazností v obou směrech,“ objasnil náměstek Jaromír Dušek.

Obnovení provozu na trati vzbudilo velký ohlas u veřenosti. Náměstek Dušek v diskuzi s občany. | foto: Luboš Kozel

Jízdní řád na obnovené trati je postaven tak, aby byly zajištěny přípoje na rychlíky také v Olomouckém kraji, směrem na Jeseníky, Zábřeh na Moravě či na Šumperk. Obdobně budou fungovat i vlaky jezdící opačným směrem do Pardubického kraje. „Pro cestující je podstatné, aby se dostali do práce, za kulturou nebo nákupy. Neřeší, zda svou potřebu uspokojí ještě v Pardubickém kraji nebo v sousedním regionu. Obnovením spojů tedy bouráme pomyslné hranice, které byly v dopravní obslužnosti uměle vytvořeny tzv. optimalizací,“ řekl náměstek Dušek. Hejtman Netolický věří, že se na provozu trati bude podílet také sousední region. „Železniční trať Dolní Lipka – Hanušovice vede totiž 12 kilometrů přes jeho území a je službou také pro jeho občany. Na úrovni hejtmanů a náměstků jednáme o zapojení Olomouckého kraje,“ doplnil Netolický.