foto: Luboš Kozel

PARDUBICE – Na přelomu června a července se v Pardubickém kraji, konkrétně v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, uskuteční dva mezinárodní tenisové turnaje Rieter Open, zařazené do kategorie ITF Futures s dotací 15 tisíc amerických dolarů. Na tiskové konferenci byly představeny nejen oba turnaje, potvrzení účastníci, ale také doprovodný a společenský program. Osobní záštitu nad jedinou profesionální tenisovou akcí v kraji převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Tenisová tradice je v Pardubickém kraji poměrně hluboká, a to především díky Pardubické juniorce, ale také díky turnaji Rieter Cup, který se až do minulého roku pravidelně konal v Ústí nad Orlicí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Díky podpoře a ambicím společnosti Rieter se daří turnaj posouvat dál a já pevně věřím, že v letošním roce vznikne nová tradice. Jsem přesvědčený, že si mezinárodní tenis v Pardubickém kraji najde své pevné místo na světovém okruhu a pomůže mladým českým tenistům v cestě mezi světovou špičku,“ dodal hejtman Netolický.

Titulárním sponzorem obou turnajů je společnost Rieter CZ Ústí nad Orlicí, přední světový výrobce textilních strojů. Generální ředitel společnosti Jan Lustyk na setkání s novináři uvedl: „Dvacet let jsme podporovali Rieter Cup, který se dlouhých osmnáct let hrál jako tenisové mistrovství České republiky mužů a žen. Nelíbila se nám určitá sportovní stagnace turnaje, proto jsme se rozhodli uspořádat mezinárodní turnaje, na kterých se bude hrát o body do žebříčku ATP. V první řadě si od toho slibujeme vyšší tenisovou kvalitu.“

V rámci obou turnajů se uskuteční či již uskutečnila také cela řada doprovodných akcí. V Pardubicích mezi ně patřilo setkání s daviscupovým reprezentantem Jiřím Veselým, dále to bude výtvarná soutěž s názvem Město Pardubice a tenis, přičemž absolutní vítěz bude oceněn po skončení finále turnaje v Pardubicích přímo na centrálním dvorci. Dále se mohou děti v Pardubicích těšit na dětské tenisové dopoledne, které se uskuteční před sobotním finále, tedy v sobotu 27. června od 10 hodin na LTC Pardubice. Vstupné je po celý den i na dětský den zdarma. V rámci turnaje v Ústí nad Orlicí se uskuteční party pro hráče a partnery, v předvečer finálového dne budou účastníci turnaje přijati starostou města Petrem Hájkem, připraven je rovněž tenisový turnaj pro partnery pořadatele a zaměstnance společnosti Rieter CZ.

Mezi zajímavá potvrzená jména, která se utkají o světové body, patří mimo jiné také Jan Mertl, Dušan Lojda nebo švýcarský daviscupový reprezentant Henri Laaksonen. Kromě nich se na kurtech objeví také mladí čeští junioři, pro které je tento turnaj často první příležitostí k účasti na světovém okruhu. „Jedním z našich cílů bylo také umožnit mladým českým tenistům s vazbou na region, aby se mohli v domácím prostředí poměřit s hráči okolo 200. místa na světovém žebříčku,“ uvedl David Novák z agentury DAE Services, která pořadatelsky zajišťuje pardubický turnaj.

Dlouhých osmnáct let stál v čele českého tenisového šampionátu Vladimír Vaněk, který na adresu dvou nových tenisových podniků říká: „Rozhodli jsme se pro změnu, uvidíme, co novinka přinese. Důležité je, abychom to zvládli ekonomicky. Nepochybuji o tom, že Rieter Open bude mít vyšší sportovní úroveň než dřívější Rieter Cup. Velké poděkování za podporu patří hejtmanu Pardubického kraje Martinu Netolickému, představitelům obou měst a pochopitelně sponzorům v čele se společností Rieter CZ.“