PARDUBICE – Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová, která žije na Orlickoústecku, se v pondělí ráno zastavila na pracovní návštěvě na hejtmanství. I zde totiž mají sociální služby, stejně jako v jiných krajích, problémy s financováním. O situaci ji informovali hejtman Martin Netolický a radní Pavel Šotola.

„Výpadek ve financování sociálních služeb je u nás oproti roku 2012 přibližně 35 milionů korun a kraj už na pomoc sociálním službám sáhl i do svých vnitřních rezerv,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ministryně přivezla naději, že by se situace mohla ještě do pololetí letošního roku zklidnit. Dodatečně totiž žádá o uvolnění až 450 milionů korun ze státního rozpočtu. Možnost získání těchto prostředků ministryně vidí optimisticky. V tom případě by Pardubický kraj už v červnu znal částku, která bude přerozdělena na potřeby ohrožených služeb.

„Hovořili jsme také o přechodu financování sociálních služeb na kraje, ke kterému mělo dojít od prvního ledna příštího roku. Vzhledem k nízké připravenosti a nejasné výši finančních prostředků pro jednotlivé kraje navrhujeme, aby byl přesun o jeden rok odložen, a to na 1. leden 2015,“ dodává radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.