foto: Luboš Kozel

LETOHRAD – Bývalá ministryně zahraničí Spojených států amerických Madeleine Albright navštívila Pardubický kraj a především Letohrad, rodné město svého otce Josefa Korbela. Během dvouhodinové návštěvy města se setkala s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým, starostou Letohradu Petrem Fialou, ale také navštívila rodný dům svého otce, který společně s rodinou emigroval po komunistickém převratu v roce 1948.

„Paní ministryně Albright dodržela příslib, že navštíví rodný kraj a město svého otce. O této plánované návštěvě jsem se od ní dozvěděl ve Washingtonu během oslav 25. výročí sametové revoluce a jsem nesmírně rád, že tato velmi skromná dáma poctila náš kraj svojí návštěvou. Jedná se veskrze o soukromou cestu paní Madeleine do České republiky a nepřála si proto žádné oficiality. I program proto byl spíše neformální,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Během soukromé cesty jí doprovází dcery a vnoučata, kterým chce ukázat rodnou zem a kraj, na který je stále velmi hrdá,“ dodal Martin Netolický.

Ten první ženě v čele amerického ministerstva zahraničí předal publikaci o Pardubickém kraji, ale především praktickou sadu příborů moravskotřebovské společnosti Toner, která Madeleine Albright potěšila. „Paní ministryně si velmi cení praktických darů, přičemž podotkla, že příbory z Pardubického kraje bude velmi ráda využívat na svém venkovském sídle ve Virginii,“ sdělil hejtman Netolický. Starosta Letohradu Petr Fiala zároveň Madeleine Albright požádal o záštitu nad příštím ročníkem Mezinárodního hudebního festivalu Letohrad. „Jsem velmi rád, že paní Albright s nadšením souhlasila a záštitu udělí,“ uvedl starosta Petr Fiala.

Program 64. ministryně zahraničí boj Spojených států amerických pokračuje návštěvou Kostelce nad Orlicí a Památníku Terezín.