SÁDEK U POLIČKY – Novou tradici, takzvaný Superpohár hejtmana, odstartovali dobrovolní hasiči v Pardubickém kraji v Sádku u Poličky minulou sobotu. V nadstavbové soutěži se utkala vítězná družstva jednotlivých okresních lig v kategorii mužů, žen, starších žáků a mladších žáků v požárním útoku. Soutěž zpestřila i kategorie VIP, ve které družstvo Pardubického kraje vedené hejtmanem Martinem Netolickým obsadilo s odstupem dvou sekund na vítěze druhé místo.

Každá ze čtyř kategorií měla čtyři účastníky, své okresní vítěze z Pardubicka, Chrudimska, Orlickoústecka a Svitavska. Ti se v minulosti už nemohli poměřit mezi sebou. Letos na jaře se proto domluvil starosta Krajského sdružení hasičů ČMS Pardubického kraje Josef Bidmon s hejtmanem Martinem Netolickým, že uspořádají závod na způsob poháru vítězů pohárů. Mezi vítězi superpoháru v jednotlivých kategoriích kralovali zástupci dobrovolných hasičů z Letohradu, kteří získali tři ze čtyř prvenství.

Kromě toho byla v Sádku k vidění i jedna disciplína pro organizátory. „Tak dlouho jsme se s Josefem Bidmonem hecovali, až jsme oba slíbili, že vytvoříme vlastní tým a osobně nastoupíme,“ prozradil hejtman pozadí vzniku soutěže VIP. V ní se účastnila družstva Pardubického kraje, Krajského sdružení hasičů, Hasičského záchranného sboru a hostů. „V našem týmu soutěžili například šéf krizového řízení Aleš Boňatovský, ředitel chemické průmyslovky Jan Ptáček, senátor Petr Šilar, ředitel muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek a další borci,“ dodal podrobnosti Martin Netolický, který po krátkém zaškolení plnil funkci strojníka, takže obsluhoval požární stříkačku a spojoval hadice. Nakonec se úsilí krajského družstva proměnilo ve stříbrnou medaili.

„Z velkého zájmu o superpohár se ukázalo, že má smysl pokračovat i v dalších letech, včetně třešinky na dortu – soutěže VIP. Já osobně jsem připraven i v dalších letech sestavit tým. Myslím, že i takto lze prokázat podporu dobrovolných hasičů,“ slíbil hejtman.

Stejného názoru byl i starosta Krajského sdružení hasičů ČMS Pardubického kraje Josef Bidmon: „Rád bych rád poděkoval  SDH v Sádku u Poličky za výbornou přípravu celé soutěže. Za dobrovolné hasiče Pardubického kraje pak děkuji panu hejtmanovi za podporu. Taková setkání jsou významným mezníkem v naší práci.“

Výsledky:
muži – Letohrad Kunčice C
ženy – Letohrad Orlice
starší žáci – Letohrad Orlice
mladší žáci – Slepotice