PARDUBICE – Držitel zlaté medaile ze soutěže vědeckých talentů v Pekingu a student letohradského gymnázia Václav Kotyza zavítal v doprovodu ředitele školy Vratislava Šembery na hejtmanství. O jeho výzkumný projekt se zajímal Martin Netolický, který mu poděkoval za výbornou reprezentaci kraje a popřál mnoho úspěchů v další prestižní mezinárodní soutěži INTEL ISEF 2014 v Los Angeles, kam se nadějný mikrobiolog chystá již 11. května.

„Chtěl jsem osobně poznat tohoto talentovaného studenta. Je příjemné vidět, že nám v kraji vyrůstá člověk, který má obrovský vědecký potenciál a snaží se propojovat vědu s praxí. Vědci sice nezaplňují náměstí fanoušky, ale o to více je třeba si jejich práce vážit. Záleží nám na tom, aby se mohl dále rozvíjet, nabídl jsem mu proto pomoc kraje s financováním odborné literatury, která je v našich podmínkách jen obtížně dostupná,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Student Václav Kotyza spolupracuje s firmou Contipro, která se zabývá výzkumem, vývojem a biotechnologickou výrobou aktivních látek pro kosmetický a farmaceutický průmysl. Hejtmanovi podrobně vysvětlil svou tříletou vědeckou práci, která spočívá ve vývoji léčebných vlivů glukózy na zastavení šíření infekcí a hojení vředů u diabetiků.

Hejtman Martin Netolický se zajímal také o další plány tohoto mimořádně nadaného člověk. Václav Kotyza má prozatím jasno, chtěl by studovat medicínu, ale rád by využil i nabídky Číny na stipendium, dalších nabídek se pravděpodobně dočká i po soutěži ve Spojených státech. Na soutěži ho čeká konkurence 1200 projektů. Na medicíně ho nejvíce láká možnost propojit praxi s vědeckým výzkumem, navíc je rád v kontaktu s lidmi. Typického vědátora byste v něm hledali těžko. Ve volném čase vyhledává sport, dokonce píská jako rozhodčí ve fotbalovém krajském přeboru mužů. Občas si ještě zahraje na housle.

Elektronická čtečka knih a okurkové žvýkačky

Mladý mikrobiolog dostal jako poděkování od hejtmana Martina Netolického elektronickou čtečku knih, aby mohl studovat další cizojazyčné prameny i v elektronické podobě. Ani Václav Kotyza nepřišel na kraj s prázdnou, hejtmanovi věnoval originální balíček okurkových žvýkaček a nezapomněl ukázat i zlatou medailí z Pekingu.