PARDUBICE – Velmi frekventovaná, ale pro řidiče také nepřehledná křižovatka ve Vysoké u Holic (místní část obce Ostřetín), která spojuje silnici I/35 s se silnicí druhé třídy č. 322 a třetí třídy č. 30512, dozná výrazného vylepšení. Pardubický kraj spolu s pardubickou pobočkou Ředitelství silnic a dálnic ČR a obcí Ostřetín mají na rekonstrukci připraveno 6,3 milionu korun. Práce započnou na podzim letošního roku. Kraj tak pokračuje v opatřeních ke zvýšení bezpečnosti na silnici I/35.

Křižovatka se dočká kompletní výměny povrchů. Vybudujeme nové odbočovací pruhy, bezpečnostní ostrůvky, ale také třeba osvětlený přechod pro chodce. V projektu počítáme také s novými zastávkovými zálivy pro autobusy příměstské dopravy. Všechna tato opatření jsou směřována ke zvýšení bezpečnosti cestujících a usnadnění orientace řidičů v křižovatce a plynulejšímu průjezdu,“ vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

 

Pokud vše půjde podle předpokladů, křižovatka, kde denně projede okolo 900 kamionů, a na kterou se napojuje rovněž frekventovaná II/322 směrem od Dašic, bude dokončena ještě do konce letošní roku. „Projektová dokumentace je hotová, máme již i stavební povolení. Nyní jsme ve fázi vypsání výběrového řízení na dodavatele. Předpokládáme, že práce začnou na podzim,“ objasnil harmonogram hejtman Netolický. Kraj je do rekonstrukce připraven investovat 3,3 milionu korun, ŘSD 1,8 milionu, Ostřetín přispěje 1,2 milionu. „Očekáváme, že celková cena bude po soutěži nižší. Obec za tyto prostředky v okolí křižovatky vybuduje chodníky a instaluje nové veřejné osvětlení. Zvýší se tím i bezpečnost chodců,“ doplnil Netolický.