PARDUBICE – Pardubický kraj uspoří centrálním nákupem energií i v příštím roce. Pro organizace zřizované a zakládané Pardubickým krajem a Krajský úřad Pardubického kraje bude silová elektřina a zemní plyn oproti letošním cenám levnější o téměř 1,5 milionu korun. Informovala o tom dnes kolegy na jednání rady Ludmila Navrátilová, krajská radní zodpovědná za investice a majetek.

„Centrální nákup energií se Pardubickému kraji jednoznačně dlouhodobě osvědčil. Nákupy prostřednictvím komoditní burzy umožňují v praxi nejtransparentnější soutěž, při které lze efektivně oslovit všechny potenciální dodavatele. A to je výhodné ekonomicky i časově,“ vysvětlila Ludmila Navrátilová. „Tyto úspory budou mít přínos pro hospodaření kraje a usnadňují jak opravy krajského majetku, tak i plánování nových investic,“ dodala krajská radní.

Celkové náklady na pořízení energií se v rámci Pardubického kraje a jeho organizacích pohybují kolem 200 milionů korun ročně. Úspory silové elektrické energie a zemního plynu v rámci nákupů na komoditní burze byly výrazné i v předchozích letech.

Pardubický kraj šetří také například EPC projekty a opatřeními energetického manažera, který pracuje na systemickém hospodaření s energiemi od loňského listopadu. Jenom EPC projekty v roce 2012 přinesly reálnou úsporu ve výši 29,9 milionu korun.