130416_OPET PRENASELI ZABY
archivní foto OIK TV

PARDUBICE – Jarní migrace je pro žáby a čolky každoročním rizikem. Vzhledem k nutnosti překonat často rušné komunikace hrozí jejich úmrtí. Mezi nejvýznamnější lokality v kraji, kde se tito obojživelníci vyskytují, patří Přívrat a Hradec nad Svitavou. Na základě iniciativy Českého svazu ochránců přírody Podorlicko nechá Pardubický kraj zpracovat studii pro instalaci trvalých zábran, které tyto obojživelníky ochrání před rizikem silničního provozu.

„Dobrovolníci každé jaro instalují provizorní zábrany, odchytávají obojživelníky do nádob a přenášejí je přes silnici. Je to náročné nejen finančně, ale také personálně. Proto chceme najít trvalé řešení ve formě stabilních zábran, které žábám a čolkům umožní bezpečné překonání silnice do vodních ploch,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Do poloviny dubna bychom měli mít zpracovanou studii, na základě které se rozhodneme o dalším postupu,“ dodal hejtman Netolický.

Pardubický kraj pravidelně podporuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP), jehož dobrovolníci záchranu obojživelníků zajišťují. „V rámci krajských dotací jsme pro letošní rok vyčlenili částku 25 tisíc korun pro základní organizace ČSOP,“ uvedl radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil.