PARDUBICE – Pardubický kraj chystá nový grant na podporu slabších oblastí. O finanční pomoc na rozvojové projekty bude možné žádat na území až 93 obcí, které byly v rámci Programu rozvoje Pardubického kraje 2012 – 2016 vytipovány jako problémové. Hejtmanství chce konkrétní podobu a podmínky čerpání grantu diskutovat ještě se starosty dotčených obcí.

„Na základě jasně stanovených kritérií jako je například index stáří, míra nezaměstnanosti, hustota obyvatelstva či počet podnikatelů v oblasti jsme vytipovali pět problémových regionů, které je potřeba povzbudit k většímu rozvoji. Jedná se o území vybraných správních obvodů obcí s rozšířenou působností Hlinsko, Česká Třebová, Králíky, Moravská Třebová a Svitavy. Jenom pro představu těchto pět oblastí tvoří 21 procent počtu obyvatel celého kraje,“ vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Hejtman počítá se zavedením nového grantu již v přípravách rozpočtu kraje na rok 2015. „V prvním roce budu do rozpočtu navrhovat částku pět milionů korun. Dotace by měla obce i další žadatele motivovat k podpoře rozvojových projektů, zejména investic do přípravy infrastruktury určené pro podnikání,“ informoval hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Naše představa je taková, že by dotace kraje nepřesáhla 50 procent nákladů konkrétního projektu. Věřím, že žadatelé naši pomoc přivítají, konkrétní podmínky a nastavení parametrů fungování grantů s nimi chceme ještě probrat,“ doplnil Netolický.

Na co by mohl být finanční příspěvek od kraje poskytován?

Rekonstrukce a modernizace stávajících objektů a jejich následné využití pro podnikatelské účely. Výstavby objektů a jejich následné využití pro podnikatelské účely. Výstavby a rekonstrukce infrastruktury s  akcentem pro sektor podnikání.

Ukazatele použité k vymezení problémových regionů Pardubického kraje

  • Migrace (rozdíl počtu přistěhovaných a vystěhovaných, vztažený na 1 000 obyvatel kraje).
  • Index stáří (poměr počtu obyvatel ve věku nad 65 let k počtu obyvatel mladších 14 let, vyjádřený v procentech).
  • Relativní počet podnikatelů (poměr počtu podnikatelů k počtu trvale bydlících obyvatel v tisících).
  • Míra nezaměstnanosti (poměr počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání u úřadu práce k počtu ekonomicky aktivních obyvatel).
  • Daňová výtěžnost (poměr daňových příjmů v daném území k počtu trvale bydlících obyvatel).
  • Hustota obyvatelstva (počet trvale bydlících obyvatel na kilometr čtvereční).