PARDUBICE – Pardubický kraj byl v roce 2011 jedním z průkopníků zavedení povinných přijímacích zkoušek pro maturitní obory středních škol. Vzhledem k tomu, že se zkoušky osvědčily a letos se konají už počtvrté, vítají představitelé kraje iniciativu ministra školství Marcela Chládka řešit přijímací zkoušky centrálně. Jednou z výtek, kterým kraj v minulých letech čelil, byla totiž skutečnost, že v sousedních krajích se žáci mohli dostat na střední školy bez přijímacích zkoušek a to mohlo některým školám na hranicích Pardubického kraje uškodit.

„Impulzem k zavedení povinných přijímacích zkoušek byla snaha udržet kvalitu středních škol i při klesajícím počtu žáků v populačních ročnících,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, která u spuštění jednotných přijímaček byla s tehdejším hejtmanem Radko Martínkem.  „S příznivou odezvou jsme se setkali na většině středních škol a také na základních školách, kde se žáci v závěrečných ročnících začali mnohem svědomitěji připravovat,“ dodává náměstkyně.

„Já sám jsem z generace, kdy jsme všichni skládali přijímací zkoušky na střední školy a nikdo na tom neviděl nic mimořádného,“ doplňuje hejtman Martin Netolický a pokračuje: „Prozíravost tohoto kroku se ukázala v momentě, kdy byly zavedeny jednotné maturitní zkoušky. V tu chvíli měli slabší žáci, kteří by přes síto přijímacích zkoušek neprošli, problém a nakonec místo výběru jiného typu školy zakončeného třeba výučním listem zůstali bez vzdělání.“

Pardubický kraj se zasazuje také o změnu způsobu financování regionálního školství. „Dosud je jediným kritériem počet žáků, proto se jich jednotlivé školy snaží nabrat co nejvíc. Chtěli bychom, aby byla zohledněna také kvalita škol a potřeba jednotlivých oborů na trhu práce,“ konstatuje hejtman Netolický.

Od větší spolupráce škol se zaměstnavateli se odvíjí také možnost profilování potřebných oborů v regionech a snížení nezaměstnanosti absolventů. Zatím však stát firmám možnost zapojení do praktického školství nijak neulehčil. „V tom se máme co učit od sousedního Německa a Rakouska,“ říká Martin Netolický.