PARDUBICKÝ KRAJ – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický předal náčelníkům dvou oblastí Horské služby ČR Josefu Hepnarovi (Orlické hory) a Michalu Klimešovi (Jeseníky) defibrilátory a GPS navigace, které zlepší materiální vybavení horských záchranářů. Pardubický kraj tak pokračuje v  dlouhodobé podpoře Horské služby ČR na svém území, a to jak pravidelným příspěvkem, tak materiální pomocí na základě požadavků samotných záchranářů.

„Na mnoha smutných příkladech z minulosti se ukazuje, že defibrilátory jsou nezbytnou součástí výbavy v horách a je nutná jak jejich modernizace, tak rozšiřování počtů, aby mohl být životně důležitý zásah proveden co nejdříve. Pokračujeme v dlouholeté spolupráci s oběma oblastmi, které spadají do našeho kraje. V minulosti jsme například přispěli částkou 500 tisíc korun na vybudování nové stanice v Čenkovicích. Stejnou částkou jsme podpořili nové čtyřkolky pro stanici na Dolní Moravě,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Pardubický kraj podporuje činnost horské služby již několik let. „V minulosti jsme například zakoupili přístroje GPS, GO PRO kamery, skialpinistické lyže či víceúčelová nosítka, která poslouží nejen v zimě, ale díky přídavnému kolečku také ve složitém terénu v letních měsících,“ vyjmenoval hejtman Netolický a dodal, že kraj pomáhá také formou organizace pravidelných školení záchranářů pro práci s GPS systémy.