151015_HISTORICKE VLAKY PRILAKALY NA KRALICKO TURISTYPARDUBICE – Celkem 3750 cestujících se v letní sezóně projelo historickým vlakem na trati z Letohradu do Hanušovic a zpět. Pardubický kraj proto plánuje příští rok nostalgické jízdy na železnici zopakovat.

„Zájem cestujících byl obrovský a jízdy historických vlaků rozhodně zopakujeme i v příštím roce. Podobná turistická atrakce v našem kraji chyběla,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Nejvíce cestujících se svezlo historickými vozy v červenci a srpnu, a to přes 1100 lidí. V červnu a srpnu to bylo přes 700,“ dodal hejtman Netolický.

Historická vlaková souprava vyrážela od 13. června do 19. září každou sobotu z Letohradu přes Dolní Lipku do Hanušovic a zpět. Celkem 15 víkendových jízd obstaraly osobní vagony zvané Rybák, které byly taženy prvorepublikovými parními lokomotivami, nebo motorovým vozem z 60. let.

Pardubický kraj chce jízdami historických vlaků zatraktivnit někdy opomíjenou oblast Králicka s jeho prvorepublikovým pevnostním systémem a sportovní a rekreační oblasti Dolní Morava a Buková hora.