PARDUBICE – Poprvé zamíří do České republiky mistrovství světa dorostu a juniorů v požárním sportu. Konat se bude od 13. do 20. července ve Svitavách pod záštitou prezidenta Miloše Zemana, hejtmana Martina Netolického a starosty Svitav Davida Šimka. Sejde se na něm na 350 sportovců a členů realizačních týmů z 12 až 15 zemí světa. Jedná se o kategorie od 13 do 18 let a od 18 do 23 let. Poprvé v historii budou závodit i dívky. Rozpočet mistrovství je 6 milionů korun. Kraj na něj přispěje milionem korun.

„Přidělení mistrovství do Svitav je vyjádřením uznání našim organizátorům a Krajskému sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Je to velká čest i pro Pardubický kraj, který na tuto mimořádnou akci přispěje částkou jednoho milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Už v loňském roce přispěl Pardubický kraj sdružení na novou požární stříkačku Rosenbauer Fox III, která je potřeba k tréninku na soutěž a letos by k ní měla přibýt ještě jedna, která umožní soutěžit na dvou drahách současně. „Určitě budeme fandit i nejlepším hasičům z našeho kraje, mezi které patří například Martin Lidmila z SDH Zbožnov, Stanislav Paulíček z SDH Široký Důl a další. Nejdůležitější ale bude, aby se všem účastníkům v našem kraji líbilo a odvezli si odtud pěkné zážitky,“ dodal hejtman.

„Přípravy na mistrovství jsou jednoznačně nejdůležitějším úkolem letošního roku,“ řekl starosta Krajského družení hasičů Čech, Moravy a Slezska (KSH ČMS) Josef Bidmon. Závodit se bude po celý týden a na programu jsou 4 disciplíny – výstup na věž, štafety na 400 metrů s překážkami, běh na 100 metrů s překážkami a požární útok. „Česká republika obhajuje z minulého mistrovství v Rusku zlato v týmové kategorii dorostenců a bronz v juniorech.  Máme i mistry světa v požárním útoku a v běhu na 100 metrů s překážkami. Rozhodně patříme ke světové špičce,“ zdůrazňuje Josef Bidmon.

Kraj letos navyšuje podporu dobrovolným hasičům

Pardubický kraj dlouhodobě podporuje ze svého rozpočtu jednotky sboru dobrovolných hasičů v kraji, v loňském roce částkou 4,5 milionu korun a letos to bude 5 milionů. Kraj navíc dává  KSH ČMS každoročně 300 tisíc korun na organizaci soutěží a další příspěvky na jednotlivé akce. V roce 2013 to byla navíc ještě nová časomíra za 25 tisíc korun a příspěvek 200 tisíc korun na soutěžní stříkačku. „Pokud uvážíme, že v kraji máme na 25 tisíc dobrovolných hasičů, je to jedna z největších členských základen mezi organizacemi i sportovci,“ konstatoval Martin Netolický.

Letos připravuje sdružení opět postupové soutěže ve všech kategoriích a k tomu i několik dalších akcí, které si již získaly oblibu. „Opět chystáme setkání přípravek dětí do 6 let v Břehách u Přelouče, které přerostlo z krajské akce skoro na celostátní, v Jevíčku budou chlapci a dívky soutěžit o poháry hejtmana a Malé Hané, v Přelouči se mládež setká na jarní části celostátní hry Plamen a loni úspěšný Superpohár hejtmana letos putuje na Orlickoústecko,“ vyjmenoval hlavní akce Josef Bidmon. Při organizaci některých soutěží začal Pardubický kraj v loňském roce spolupracovat s Královehradeckým a letos v tom bude pokračovat. Společné soutěže mužů a žen se tedy uskuteční na Královéhradecku.