PARDUBICE – Po loňské zkušební anketě spokojenosti pacientů ve čtyřech nemocnicích kraje odstartovalo na začátku února další kolo, tentokrát už ve všech pěti nemocnicích akutní péče. Pacienti nemocnic v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách mohou nyní hodnotit svou spokojenost s hospitalizací, s ambulantní péčí a s porodnicí na tištěných dotaznících nebo on line na webu nemocnic či na webu Pardubického kraje.

Chceme, aby nemocnice byly bezpečné a u jejich klientů, tedy pacientů, převažovala jednoznačně spokojenost. Z minulé ankety se nám sešla celá řada podnětů a nemocnice na nich nyní pracují,“ říká první náměstek hejtmana Roman Línek, zodpovědný za zdravotnictví. „Do budoucna bychom chtěli do těchto anket zapojit také rodiče dětí a samotné děti od 12 let a také příbuzné pacientů, kteří sami nejsou schopni odpovídat,“ prozrazuje další strategii Línek.

„Anketa je anonymní a pacienti se nemusí bát napsat své zkušenosti. Vyhodnocení se uskuteční vždy mimo danou nemocnici, a to nezávislými osobami,“ připomíná Eva Havlíková, která se na přípravě ankety ve spolupráci s Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice podílela. V současné anketě jsou oproti té minulé některé otázky zjednodušeny a upraveny.

V prvním kole se ankety zúčastnilo 2300 pacientů. Při známkování hospitalizační péče dalo nemocnicím jedničku a dvojku 95 procent dotázaných, u porodnic 91 procent. Celkové výsledky byly tedy velmi dobré, ale pacienti poukázali na některé nedostatky například  v úklidu, v režimu buzení, v kvalitě stravování, v přístupu k informování pacientů či k jejich důstojnosti.