PARDUBICE – Díky finanční podpoře Pardubického kraje byla etapa dálkové cyklotrasy č. 18 mezi Chocní a Žamberkem před letní sezónou přeložena a přeznačena z komunikací II. třídy do uzlu Orlického cyklo&in-line království, do hvězdicové sítě cyklostezek s kvalitním asfaltovým povrchem podél řek Tichá Orlice a Třebovka s vyloučením běžné motorové dopravy. Dálková cyklotrasa č. 18 vede z Hlinska do Českých  Petrovic/Kamienczyk (CZ/PL), nově přes Choceň – Ústí nad Orlicí – Letohrad – Žamberk.

Cílem této změny bylo převést cyklisty ze silnic na vybudované cyklostezky a tím zvýšit jejich bezpečnost i komfort a zároveň jim také umožnit příjemný zážitek, jet malebným údolím podél meandrující Tiché Orlice. Zkuste se po nich projet také a uvidíte, že se tam vrátíte!“ vysvětlil a doporučil radní Pardubického kraje René Živný zodpovědný za oblast cestovního ruchu, sportu, volnočasových aktivit a informatiky.

V elektronických mapách na cykloserver.cz a mapy.cz je již dálková cyklotrasa číslo 18 vedena Orlickým cyklo&in-line královstvím.

„Dálkové cyklotrasy slouží prioritně pro cyklisty s velkou bagáží k vícedenním cyklocestám za poznáváním krajiny, její historie, kultury a tradic.  Představují něco jako „dálniční síť“ cyklistických tras, které jsou ale využívány i k běžné dopravě do práce nebo do školy,“ uvedl René Živný. Každá dálková cyklotrasa má své jedno až dvoumístné číslo a takových cyklotras vede Pardubickým krajem celkem 7. V rámci projektu „Česko jede“ probíhá v současnosti optimalizace vedení dálkových cyklotras v celé České republice.

Cyklotrasa číslo 2 „Labská stezka“ byla přeznačena za finanční podpory Pardubického kraje již v roce 2013, takže nyní se jede po dvojce z Vrchlabí až do Hamburku. „Na dobudování cyklostezky Mechu a perníku mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, která je součástí Labské stezky, intenzivně pracujeme a hledáme schůdná řešení,“ dodal radní Živný.