ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Roškotově divadle proběhl slavnostní večer spojený s udílením cen osobnostem města. Do záře reflektorů je vynesly jejich počiny v roce 2015, celoživotní dílo a nominace od orlickoústecké veřejnosti.

Prvními oceněnými, které v rámci ceremoniálu pozval moderátor Jiří Zajíček na pódium, byli studenti Střední školy uměleckoprůmyslové. Jejich film byl vyhodnocen jako “Počin roku 2015”. Ve stejné kategorii cenu dále převzali Vlastimil Koditek za rekonstrukci měšťanské vily v Husově ulici a sportovci ze Stacionáře Ústí nad Orlicí. Marie Bartošová a Filip Heinige úspěšně reprezentovali na Světových letních hrách speciálních olympiád.

Možná i o zmiňované dvojici napsala článek Stanislava Dvořáková. Ta za svou publikační činnost získala “Cenu města Ústí nad Orlicí”.

Město si váží také Ivana Měrky, který se ceremoniálu ze zdravotních důvodů nezúčastnil. Za spoluzakladatele Heranovy violoncellové soutěže pocty převzal Pavel Sedláček. Sokolská cvičitelka Marie Přibylová si pro “Cenu města” přišla sama.

Tělovýchově se věnuje také Jana Jiroušková. Nová držitelka “Ceny starosty” děti k pohybu vedla nejprve jako ředitelka školky, nyní jako trenérka. Za rozvoj sportu, při kterém jsou v pohotovosti především mozkové závity, se slov uznání dostalo šachistovi Jaroslavu Volfovi.

V závěru večera bylo předáno ocenění nejvyšší. Čestným občanem města se stal výtvarník Jan Steklík.