ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Dětské a novorozenecké oddělení Orlickoústecké nemocnice získalo velké pomocníky pro nejmenší pacienty. Nadace Křižovatka darovala nemocnici deset monitorů dechu, které hlídají jednu ze základních životních funkcí miminek. Přístroje v hodnotě 29 700 korun byly v úterý 14. listopadu 2017 slavnostně předány orlickoústeckým zdravotníkům.

„Spolupracujeme s Nadací Křižovatka již několik let. Monitory dechu jsou velmi přínosné zejména při observaci novorozenců a sledování dětí se zdravotními komplikacemi. Většinu monitorů si nemocnice pořizuje z vlastních zdrojů, část pak byla pořízena díky spolupráci s nadací. Životnost každého monitoru je dva roky, proto jsme rádi, že nám nadace pomohla i s jejich obměnou,‟ uvedl ředitel Orlickoústecké, Litomyšlské a Svitavské nemocnice Tomáš Julínek.

Monitory dechu Babysense II, které byly do Orlickoústecké nemocnice věnovány, jsou certifikovanou zdravotní pomůckou, která monitoruje dýchání dítěte a je prevencí Syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS). Během prvního roku života dítěte může dojít k nepravidelnému dýchání, nebo dokonce k zástavě dechu. Při dechové zástavě delší než 20 vteřin, nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu, upozorní zvukový a světelný signál přístroje personál nemocnice, díky čemuž může být dítěti ihned poskytnuta první pomoc. Monitor zároveň dokáže odhalit i mělké dýchání či apnoické pauzy, které mohou být ještě v nemocnici dále vyšetřeny a předejde se tak pozdějším komplikacím.

„Monitory dechu využíváme ke sledování všech malých dětí na oddělení novorozenců, dětském oddělení a oddělení dětské jednotky intenzivní péče. Celkem jimi máme osazeno 37 lůžek. Všechny nové monitory od Nadace Křižovatka nám posouží k obměně stávajících zařízení, u nichž je doba použitelnosti dva roky,“ uvádí primář dětského oddělení Luděk Ryba.

Monitory dechu zapůjčuje nemocnice i domů

V rámci spolupráce s Nadací Křižovatka je dětské oddělení Orlickoústecké nemocnice jedním z míst, kde si mohou rodiče pro miminko zapůjčit monitor dechu i domů. V současné době má nadace 38 výpůjčních míst na Moravě a 44 v Čechách. „Využití monitorů dechu v prostředí domova je určitě vnímáno zdravotníky i rodiči pozitivně, my to i lidem doporučujeme. Pokud dojde k problému a zvuková signalizace upozorní maminku na zástavu dechu děťátka, může hned zahájit resuscitaci a zachránit mu tak život. Zástavu dechu může způsobit jak Syndrom náhlého úmrtí kojenců, který přichází nečekaně bez předchozích příznaků, tak i nachlazení či vysoké horečky,“ popisuje vedoucí sestra Hana Lžičařová a dodává: „Kromě toho, že zapůjčíme domů monitor, učíme maminky resuscitaci kojence v předporodních kurzech, při kterých si vyzkouší i její praktický nácvik na modelech kojenců. Další nácvik také čeká maminky v porodnici. Snažíme se je co nejvíce edukovat, protože resuscitaci je nutné zahájit co nejdříve.“

Nemocnice přátelská k dětem

Od 1. ledna do 31. října 2017 se v Orlickoústecké nemocnici narodilo 1 113 dětí. Novorozenecké oddělení je od roku 2006 je držitelem titulu Baby Friendly Hospital, což znamená, že se řídí hlavními zásadami Světové zdravotnické organizace (WHO) k úspěšnému a dlouhodobému kojení, které byly definovány v 10 krocích. Dětské oddělení zajišťuje pro malé pacienty v součinnosti s odbornými ambulancemi a laboratorním zázemím diagnostiku v plné šíři oboru. V oblasti léčebné zajišťuje léčbu akutních i subakutních onemocnění a u vybraných skupin i chronických diagnóz. Zaměřuje se na komplexní vyšetření neurologické, nefrologické, endokrinologické, vyšetření respiračního traktu, gastroenterologické, včetně střevní biopsie, a léčbu zaměřenou především na problematiku respiračních, gastroenterologických, nefrologických a neurologických diagnóz. Pro hospitalizované děti organizují pracovníci oddělení program „Přijďte se podívat, jak se u nás hezky stoná“, v rámci kterého navštěvují děti Zdravotní klauni a pořádají se pro ně výtvarné dílny na různá témata.

Mgr. Dušan Korel
Oddělení komunikace a marketingu
Nemocnice Pardubického kraje, a. s.