ORLICKOÚSTECKO – O víkendu se Českou republikou prohnal orkán Herwart. Ten napáchal značné škody a řadu lidí odstřihl od elektrického proudu. S komplikacemi se museli potýkat i lidé v České Třebové, Ústí nad Orlicí a Lanškrouně.

Hasiči v Pardubickém kraji zasahovali od nedělní devatenácté hodiny do pondělní třinácté hodiny u 566 událostí. Nejhorší situace prý byla v neděli mezi 10 a 12 hodinou, kdy v některých chvílích vyjížděli i každou minutu na nějakou událost. Přes noc, i v pondělí dopoledne odstraňovali zejména spadlé stromy, ale někde řešili také požáry stromů po pádu na elektrické vedení. Klidný víkend rozhodně nezažili ani hasiči v Ústí nad Orlicí. “V neděli jsme teda začali vyjíždět asi zhruba kolem 9 hodiny ranní až do večera, až do 10 do večera jsme se pomalu nezastavili, měli jsme celkem 16 výjezdů, z toho převážně převládaly popadaný stromy na komunikacích,” objasnil velitel stanice HZS Ústí nad Orlicí Libor Dušek.

O orkánu Herwart ví své také energetici, kteří museli vyhlásit kalamitní stav v osmi krajích. V Ústí nad Orlicí padající strom poškodil historický vodojem, přímo ve městě poškodil vrbu na ulici Československé armády a bez úhony nezůstal ani kerhartický hřbitov.

Na Lanškrounsku byly komplikace zaznamenány třeba na Skuhrově, kde stromy popadaly na vozovku. Odklízení stromů se nevyhnulo ani přímo Lanškrounu, např.ulici Kollárova nebo lokalitě u hřbitova. V České Třebové hasiči řešili např. padlý strom v ulici Farská a Na Slunečné byla utržená střecha. Silnému větru nedokázaly vzdorovat ani letité břízy v Aleji Maxe Švabinského u Kozlova.

Napilno měli i operátoři na tísňových linkách hasičů. Během neděle vyřídili více než tisícovku hovorů.