ČESKÁ TŘEBOVÁ – V blízkosti jedné z nejvýznamnějších architektonických památek České Třebové, rotundy sv. Kateřiny, má dojít k úpravě prostranství. Její nejbližší okolí by tak mělo doznat změn.

Českotřebovská radnice měla zpracovanou studii, kterou v loňském roce předložila na Památkový Ústav v Pardubicích. “Památkový ústav ten návrh zkoumal asi 2,5 měsíce, pak k tomu měl výhrady, takže bylo svoláno v měsíci lednu jednání tady v České Třebové, kde jsme se dohodli na úpravách toho projektu,” uvedl starosta České Třebové Jaroslav Zedník.

Úpravy projektu stále probíhají. Pokud se ale k revitalizaci přistoupí, tak dojde v okolí rotundy k nejrůznějším změnám. “Ta výsadba, ta úprava chodníková už se přežila za ty roky, tak jak byla instalovaná, takže to přijde všechno vyřezat a přijde tam úplně nová úprava, a kdo tam přijde, tak aby se mohl projít a něco se dozvěděl o historii rotundy,” doplnil starosta Zedník.

V poslední době se v těsné blízkosti rotundy rozmohl takový nešvar. Mnozí řidiči prý nerespektují místní dopravní značení. “Dostali jsme samozřejmě stížnost, že hlavně o víkendu se tam parkuje tak, jak se tam parkovat nemá, čili není to otázka dopravního značení, je to otázka pro policii městskou, tak aby tam intenzivnějí prováděla kontrolu a zamezila tomu, že ten historický vchod bude zastaven autama,” vysvětlil Zedník.

Okolí jediné dochované románské rotundy ve východních Čechách tak pravděpodobně dozná změn.