ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Město Ústí nad Orlicí veřejně projednávalo návrh, jak by mohl park v Hylvátech, který koupilo v loňském roce vypadat. Setkání s projektantkou, osadním výborem a obyvateli této části města se konalo přímo v parku. “My jsme tento návrh připravovali především z hlediska zeleně, ale jde také o to zpřístupnit park obyvatelům. Takže v hlavní roli je zeleň a péče o ni a dále potom dostat sem lidi, snažit se o to, aby tady byla nějaká náplň, aby tady měli snahu aspoň chvilku pobýt,” řekla pro OIK TV projektantka Klára Zápotocká.

K návrhu se vyjádřil i osadní výbor, který jej ještě před touto veřejnou prezentací dvakrát projednával. “Osadní výbor preferuje, aby celá akce byla co nejjednodušší a do budoucna nepřinášela zvýšené náklady na údržbu. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby v parku byly i nějaké oddechové prvky, zóny, lavičky pro seniory, popřípadě i herní prvky buďto ze dřeva nebo workoutové prvky z přírodních materiálů,” řekl pro OIK TV předseda Osadního výboru Hylváty Pavel Svatoš.

Bylo vidět, že lidem žijícím v okolí není toto místo lhostejné. Živě se diskutovalo o podobě a o tom, jaké stromy musejí být kvůli špatnému stavu odstraněny. Diskutovalo se i nad veřejným ohništěm, herními prvky pro děti nebo o navrhované bosí stezce či se upřesňovali některé návrhy. “Jsme připraveni zapracovat připomínky veřejnosti. Město Ústí nad Orlicí nechalo zpracovat projekt, je to první verze,” řekl pro OIK TV místostarosta města Jiří Preclík.

Z diskuze vyplynulo, že lidé zde žijící souhlasí s navrženými cestami, ale nesouhlasí třeba s veřejným ohništěm, které by mohla nahradit zpevněná plocha. Dále díky bezpečnosti spíše nesouhlasí s bosí stezkou. Naopak by mohla vzniknout jakási bežecká dráha po staré cestě, kterou by využívali také hasiči.