ČESKÁ TŘEBOVÁ, LANŠKROUN  – Nové typy regionálních vlaků vozí od pátku cestující z České Třebové do Lanškrouna. Spolufinancoval je Pardubický kraj jako příspěvek ke zkvalitňování osobní dopravy. Říkají mu Regio Shuttle a křest ve stanici i na trati si odbyl ve čtvrtek 11. října.

Od následujícího dne se pak tento vůz stal běžnou součástí osobní přepravy cestujících pro směr na Lanškroun. Uvedla ho a na trať vypustila malá slavnost spojená se křtem přímo na českotřebovském nádraží. Nová motorová jednotka je nízkopodlažní bezbariérová souprava, která jako běžný standard nabízí mobilní stolečky, zásuvky na dobití počítačů i mobilů a dostatek místa pro kola a kočárky. Účastníci slavnosti dostali možnost vyzkoušet jako první prezentační jízdu do cílové stanice a zpět. Podle ředitele osobní dopravy by měly přes týden pokrýt 85 % hodinových spojů, o víkendech pak spoje všechny. Celkem se České dráhy zavázaly pořídit 17 motorových vozů této řady.

Kromě Pardubického kraje budou jezdit také na Vysočině a v Libereckém kraji. Cena za jeden vůz je přibližně 53 milionů korun.