ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V rámci celorepublikové akce Noc kostelů se konalo slavnostní otevření nového Parku u kostela. Zájem města o jeho výstavbu v okolí kostela se datuje do roku 1908, kdy byl dopisem z arcibiskupství povolen. Realizace ale dočkal až po 110 letech.

Přečtením 110 let starého dopisu z královehradeckého arcibiskupství začal v kostele Nanebevzetí Panny Marie program slavnostního otevření parku. V rámci něho před zaplněným kostelem byl promítnut film z obnovy parku, zazpívala Cecilská hudební jednota a nebo se konalo taneční vystoupení. Po té přišlo na řadu otevření brány vedoucí do parku, který ihned zaplnily davy lidí.

“Mám radost z toho, že se podařilo udělat toto společné dílo a otevřít také tento park místním občanům, ale také především lidem, kteří sem přijíždějí na návštěvu a také turistům, kteří určitě také toto místo rádi navštíví,” řekl pro OIK TV děkan Vladislav Brokeš.

„Celková částka na vybudování parku dosahuje téměř 18 000 000 Kč. Na ní se podílelo město Ústí nad Orlicí 10 – 11 000 000, pak je to vlastní finanční příspěvek děkanství Ústí nad Orlicí ve výši téměř 4 000 000 Kč a zbylé finanční prostředky jsou z dotačních titulů, ať už Ministerstva kultury nebo z Pardubického kraje,” řekl pro OIK TV starosta města Petr Hájek.

V parku se nacházejí dvě kaple. Jedna Panny Marie Útěšné připojena přímo ke kostelu a druhá, která dříve sloužila jako márnice. “Z té jsme učinili meditační Kapli Svatého Jana Pavla II. Má být takovým srdcem tohoto parku. Chceme, aby byla kaple, co nejvíce otevřená a lidé, aby se mohli i skrze moderní umění nějakým způsobem dotknout i věci, které se týkají duše. Aby se člověk tady mohl zastavit, meditovat a přemýšlet o životě,” dodal Brokeš.

Nad novým parkem neskrývala řada návštěvníků obdiv. Nově zřízené místo u kostela, které bude sloužit také jako pěší propojení centra města s lokalitou v okolí Roškotova divadla má jasně stanovený řád.

„Není potřeba, aby park byl přes noc otevřen, protože je to park, který by se měl využívat ve dne, proto se bude zamykat. To, že sem nebudou mít přístup lidé s domácími zvířaty, pejskaři ani se psy na vodítku, že se tady nebude moci nikdo jezdit na kole, to si myslím, že je samozřejmé. Ale, že se tady bude moci chodit po trávě to je taky samozřejmé,” dodal Hájek.

Park se také dočkal nově vysázeného stromu k poctě Olgy Havlové. Zakladatelka Výboru dobré vůle by se letos dožila 85 let. Slavnostního aktu se zúčastnil i pomocný biskup Mon. Josef Kajnek, který po té požehnal meditační kaply.