ČESKÁ TŘEBOVÁ – Bude-li odpověď na žádost o dotace z Ministerstva školství a tělovýchovy kladná, bude mít od poloviny příštího roku Česká Třebová v areálu tenisových kurtech Za Vodou krytou halu. Ta by měla nahradit stále nevyhovující přetlakovou halu, která se staví na zimní období na dvou kurtech.

Když se v roce 2000 otevírala, udávala se její životnost deset let, ale tuto sezónu je provozována již šestnáctým rokem. V posledních letech se stále většími a většími problémy. Jendou nejdou světla, jindy zase vzduchotechnika. Mladá tenisová základna má nyní 60 dětí, i když je zájem velký. Problém by vyřešila nová stálá hala. Díky tomu by se mohla rozšířit i tenisová základna, jelikož zájem o tenis u dětí a jejich rodičů je, ale současná kapacita je pouze 60 mladých tenistů.

Město již zareagovalo na vypsaný dotační titul Ministerstva školství a tělovýchovy, který by mohl s výstavbou haly finančně výrazně pomoci. Koncem ledna odešla do Prahy oficiální žádost. “Hala by měla stát podle projektové dokumentace něco kolem 19 miliónů. Předpokládáme, že díky výběrovému řízení tu částku ponížíme cca. o 10 možná o 15 procent. Takže se budeme pohybovat někde na 17 nebo 18 miliónech za halu,” řekl pro OIK TV starosta města Jaroslav Zedník. Případná dotace z ministerstva by měla být ve výši 50%. Podporu prý také přislíbil Pardubický kraj. Konečná výsledná cena by měla být ještě upřesněna na základě dalších nutných záležitostí kolem stavby jako jsou přeložky, výkupy a podobně.

V první etapě projektu je vybudování haly o ocelové konstrukci opláštěné sendvičovými panely s rozměry 54 x 32 metrů a na výšku 10,5 metrů se třemi tenisovými kurty a sociálním zařízením. Ve druhé etapě, která dotaci nepodléhá, je dovybudování ocelové tribuny pro diváky.

Zda budou dotace České Třebové přiklepnuty by mělo být jasné koncem května. Stavět by se mělo ihned s dokončením do zhruba jednoho roku.