LANŠKROUN – V Lanškrouně možná vstoupí v platnost nová vyhláška o pohybu psů. O tom, co  by  nová vyhláška přinesla, se dozvíte v reportáži.

Rada města doporučila na svém zasedání 31. října zastupitelstvu města vydat novou obecně závaznou vyhlášku, která stanovuje pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství ve městě. “Platná vyhláška ukládá vlastně opatřit psa většího třiceti cm v kohoutku náhubkem, plus mít psa, každého psa na vodítku, a aby si ho každej zajistil,” řekl velitel MP Stanislav Popelář.

“Nová vyhláška stanoví, že pes musí být taky vždy na vodítku, na všech veřejných prostranstvých a náhubkem musí být opatřen jen v případech rizikových. To jest, když bude uvázán, při společenských akcích, při zastávkách autobusové dopravy,” sdělila Andrea Šilarová z Oddělení právní a přestupků.

Nová vyhláška také vymezuje tři lokality, kde by psi směli volně pobíhat. Konkrétně se jedná tzv. Minařák, travnatou plochu za škvárovým hřištěm v ulici Vančurova a bývalé kynologické cvičiště nedaleko ulice Kouty. “Tam samozřejmě majitel musí být tak vyzrálý a toho psa znát tak dobře, aby ho dokázal ovládnout, protože tam se budou moc psi pohybovat volně. Tam už je to na majiteli, jak si toho psa zajistí,” řekl velitel MP Stanislav Popelář.

Strážníci Městské policie v minulosti případy vážného pokousání psem již řešili. “Čas od času se stalo, že došlo i k pokousání v minulosti. Např. byl pes uvázán u pevné překážky a slečna čtrnáctiletá si ho šla pohladit a došlo k vážnému zranění. Pes jí nadvakrát zlomil palec,” sdělil velitel MP Stanislav Popelář.

O osudu nové vyhlášky rozhodne zastupitelstvo města.