ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Pošta v Ústí nad Orlicí byla nedávno přestěhována z ulice Lochmanova do jednoho z hotelů v ulici Tomáše Garrigua Masaryka. Někteří obyvatelé si následně začali stěžovat na horší přístup na poštu, resp. absenci bezbariérového přístupu.

Po vstupu do objektu hotelu překvapí např. vozíčkáře nebo rodiče s kočárky šest schodů, které musí zdolat. Až poté se mohou vydat k výtahu nebo dalším schodům. “Tam jsme umístili tlačítko, které když ten handicapovaný občan nebo matka s kočárkem zmáčkne, tak pracovník pošty přijde dolů a vyřídí poštovní záležitosti s právě člověkem tak, aby nemusel na pobočku,” vysvětlil tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pokud byste měli pocit, že pošta v Ústí nad Orlicí je v tomto ohledu výjimečná, tak prý není. “V momentě, kdy nastane takováto situace, tak je to standardní řešení, že se používá právě toto tlačítko, je to i na jiných pobočkách,” doplnil tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Mnohým příznivcům dopisů a pohledů vadil počet poštovních schránek ve městě, zejména v blízkosti bývalé pobočky v Lochmanově ulici. “Občané si oprávněně stěžovali, že s přesunem pošty došlo k odstranění vlastně poštovní schránky v centru města, i tenhle problém jsme okamžitě v lednu začali s poštou řešit. Bohužel státní podnik je svým způsobem moloch, nemohli za to pracovnice v Ústí nad Orlicí. Ten problém se řešil, v současné době je vyřešen,” řekl starosta města Petr Hájek. “Česká pošta reagovala na prosby občanů, resp. našich klientů, a na novou pobočku, resp. před ní tak umístila další schránku s tím, že před bývalým objektem pošty pak rovněž zůstala poštovní schránka, takže je to určité vstřícné gesto,” dodal tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Se svým dopisem nebo pohledem tak již obyvatelé na pobočku nemusí.