ČESKÁ TŘEBOVÁ – Mnoho povyku pro nic, nebo závažný problém? Na Tyršově náměstí byl ohrazen záhon. Stalo se tak v místech, kde byli někteří lidé zvyklí přecházet frekventovanou silnici první třídy. “V nejkritičtější době od 14 hodin do 19 napočítali jsme 64 lidí. Z toho bylo 15 % dětí, které přecházely směrem taneční škola, zhruba těch 40 % byli senioři a těžce tělesně postižení,” sdělil OIK TV jeden z odpůrců oplocení záhonu a obyvatel města Roman Roun.

Výše uvedeným počínáním lidé sice neporušují zákon, ale vystavují se riziku střetu s jednostopými i dvoustopými vozidly. “Pokud se ve vzdálenosti do padesáti metrů nachází přechod pro chodce, místo pro přecházení, podchod nebo nadchod, je chodce povinen je užít. Obecně platí, že si chodci musí uvědomit, že jsou nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu,” uvedla tisková mluvčí Policie ČR Lenka Vilímková.

Podle Romana Rouna se hrozba případné kolize zvýšila oplocením podlouhlého záhonu na chodníku před budovou gymnázia. “Lidé tam bez rozporu se zákonem mohli přecházet. To znamená, že město tím udělalo zábor především seniorům a těžce tělesně postiženým, kteří to nebudou obcházet přes světelnou křižovatku, protože pro ně to je dalších asi 620 kroků navíc,” řekl Roman Roun. “Ano, ono v tom místě se přecházelo v době, kdy třeba Českou Třebovou projíždělo 5 000 aut denně. Dneska jich projíždí 16 000, tak by si to ti lidé měli uvědomit, že ta ´čtrnáctka´ je v současné době přetížená,” upozornil starosta města Jaroslav Zedník.

Někdo by možná čekal, že po instalaci překážky budou chodci využívat přechod jim určený, avšak nestalo se. Někteří přechází v úseku, kde to není bezpečné ani podle Romana Rouna, ani podle Jaroslava Zedníka. “Jedním z řešení, které může být kopmlikované, je snížení rychlosti vozidel na 40 km/h v úseku sedmdesáti metrů od křižovatky Krátká-Podbranská směrem ulicí Dr. Edvarda Beneše,” navrhl jeden z odpůrců oplocení záhonu a obyvatel města Roman Roun. “Všichni jsou svéprávní, všichni rozumí tomu, že tohle je opravdu na I/14 nejnebezpečnější místo na přecházení v České Třebové, a že ti lidé vezmou rozum do hrsti a že se tomu přizpůsobí,” řekl starosta města Jaroslav Zedník.

O případném snížení povolené rychlosti rozhodne dopravní inspektorát, jehož stanovisko zjišťujeme. Jakmile ho budeme znát, k problematice se vrátíme v další reportáži.