ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Se zimou souvisí nejen sníh a led na chodnících, ale také hlavně při tání rampouchy na střechách. Ty mnohdy dosahují nejen velkých rozměrů, ale jsou poměrně těžké. V současné době jsou součástí takřka na každé střechy v ulicích měst. Uvědomili jste si vůbec, že Vás zásadně ohrožují mnohdy i na životě?

Když se rampouch samovolně utrhne, je už většinou pozdě. Pokud pod ním procházíte, může vám způsobit přinejmenším i doživotní následky. Těžkému kusu ledu, který velkou rychlostí míří k zemi, se dá těžko vyhnout.

Podívali jsme se, jak si s tímto současným problémem poradili v Ústí nad Orlicí. Na veřejných budovách, jako jsou mateřské školky, školy, obecní či městské úřady, odstraňují rampouchy profesionální hasiči, kteří zde v této souvislosti vyjíždí dvakrát i třikrát denně. Ti jsou kontaktováni majitelem či správcem nemovitosti, tedy městem nebo jinou veřejnoprávní či státní institucí. “Město má tři hlavní budovy a je zřizovatelem řady organizací, takže z naší odpovědnosti se snažíme o to, abysme sundávali rampouchy a sníh ze střech prioritně z našich budov”, říká Josef Nykodým z Městského úřadu.

Obecně se dá říci, že za rampouchy a jejich následky zodpovídá přímo majitel dané nemovitosti. Soukromé objekty si tak musí zajistit každý vlastník sám. To ovšem neznamená, že se majitelé nemovitostí nemohou na nikoho obrátit s žádostí o pomoc. Ředitel HZS Ústí nad Orlicí k tomu dodává: “Běžný človíček si může vlastně sjednat pomoc přes dobrovolnou jednotku, to znamená na těch obcích nebo i na těch městech”. V případě, že si s odklizením rampouchů v Ústí nad Orlicí nevíte sami rady, je tedy možnost obrátit se na krizové oddělení tamního Městského úřadu, které má na starosti čtyři jednotky dobrovolných hasičů.

Nebezpečný přitom není pouze pád rampouchu, ale i důsledky jeho tání. Voda, která skape z rampouchu, může na chodníku namrznout a zde pak hrozí nebezpečí uklouznutí.

Ne vždy, pokud jdeme po chodníku kontrolujeme, co se děje nad námi. Přitom upozornit na padající sníh, rampouchy a na potenciální hrozbu se dá i jedinou tyčí.