ČESKÁ TŘEBOVÁ – Několik desítek obyvatel České Třebové, zejména těch, kterých se týká vymezení ochranného pásma okolo Kaple sv. Kateřiny, se sešlo v Kulturním centru. Se starostou města Jaroslavem Zedníkem a radní Magdalénou Peterkovou hovořili o možnostech odvolání proti stávajícímu rozhodnutí.

23. října bylo na úřední desce Městského úřadu vyvěšeno územní rozhodnutí o vymezení ochranného pásma kaple sv. Kateřiny, které vydal Odbor rozvoje města a investic jako místně příslušný orgán Státní památkové péče. Vedení města se následně rozhodlo svolat schůzku, na kterou byli pozvání zejména obyvatele dotčené lokality, kde se hovořilo o možnostech dalšího postupu v řízení. Hlavním tématem bylo odvolání města Česká Třebová a lidé mohli také pokládat dotazy. “Jsme těm lidem dali možnost, že se k tomu textu, k těm důvodům, které tam uvádíme, aby to tak nebylo vyhlášeno, připojili, a vypracovali jsme jim tady jako dva dokumenty, který pokud zvážili, že je chtějí, tak si je vzali,” řekl starosta města Jaroslav Zedník.

Každý účastník řízení se ale může pochopitelně odvolat či nemusí dle svého uvážení. V odvolání, jehož autorkou je radní Magdaléna Peterková prý město argumentuje stále stejně. “Že to ochranné pásmo je nekoncepční, přichází jeho vyhlášení poměrně pozdě a určitě argumentuje také velikostí toho rozsahu, my jsme se v odvolání snažili ten odvolací orgán přesvědčit o tom, že opravdu i ten občanský odpor proti tomu pásmu tam je poměrně velký,” sdělila radní Magdaléna Peterková.

Po skončení setkání jsme se některých návštěvníků schůzky dotazovali na jejich názor, na kameru se ale všichni dotázaní odmítli vyjádřit. Na zvážení případného dalšího postupu mají lidé prý ještě čas. “Odvolat se můžou do 22. listopadu, tj. poslední den pro podání odvolání a ochranné pásmo určitě platné není, protože tzv. nenabylo první moci, tzn.,že zatím bylo vydáno rozhodnutí, ale rozhodně ta konečná tečka to ještě není,” objasnila radní Magdaléna Peterková.

“Město už rozhodlo o tom, že se odvolá, teď záleží, kolik těch lidí uzná za vhodný, že se bude odvolávat a postupuje to dál na Krajský úřad, který jako správní orgán pro tuto věc se k tomu nějakým způsobem bude muset vyjádřit,” sdělil starosta města Jaroslav Zedník. “8. listopadu začíná běžet odvolací lhůta, která dle zákona končí 22. listopadu,” řekl krajský mluvčí Dominik Barták.

Celá kauza okolo vymezení ochranného pásma okolo Kaple sv. Kateřiny tak stále nekončí.