ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Kociánka hostila akci zvanou “Den policie České republiky”. Zúčastnili se jí nejen policisté, ale i zástupci Českého červeného kříže, hasičů a pracovníků pro BESIP.

Ve stánku Policie ČR si děti i dospělí mohli zkusit testy z oblasti dopravy a osobního bezpečí. Na ukázku byly vystaveny služební vozidla i “pojízdná laboratoř” kriminálního technika. “Děti si můžou  vyzkoušet sednout si na motorku, na čtyřkolku, do osobních vozidel, i do terénních. Je tady pro ně připravena výstroj a výzbroj policistů, kterou používají při služebních zákrocích,” sdělila OIK TV Lenka Vilímková.

U hasičského protiplynového automobilu, který je určený primárně pro zásahy s nebezpečnými látkami nebo na dlouhodobé požáry, se zúčastnění mohli podívat na oblek pro práci na vodě, protichemický oblek a na měřící techniku. Děti si zkoušely hasičskou výstroj – bundu, helmu a dýchací přístroj.

Opomenutý nebyl ani stánek Českého červeného kříže, kde se učilo o základech poskytování první pomoci. “Děti si zde ve stánku můžou vyzkoušet základy první pomoci, můžou si prakticky vyzkoušet tzv. kardiopulmonální resuscitaci, což je vlastně základní úkon, kdy děti řeší ten stav, kdy se zastaví srdce a dech. A dále si tady potom můžou natrénovat takové základní postupy při transportu zraněných. Máme tady k dispozici vakuové matrace, které si děti můžou vyzkoušet a zkusit si i prakticky nést zraněného,” popsal Martin Kalášek.

BESIP zde představil simulátor nárazu při automobilové nehodě. Lidé si tak mohli vyzkoušet, jak silné může být střetnutí při rychlosti 30 km za hodinu. Ve stánku měli připravené různé znalostní testy o bezpečnosti na komunikacích. Dospělí si měli možnost projít slalomovou dráhu z kuželů. K dispozici byly troje brýle, které napodobovaly stav s 2 a půl promile alkoholu, po požití marihuany a při velké únavě.