ČESKÁ TŘEBOVÁ – Boj proti až pětimetrovým protihlukovým stěnám, které mají vzniknout v těsném okolí železniční tratě přímo ve městě v rámci rekonstrukce koridoru neutichá. Jedna z místních občanských iniciativ pořádala besedu s odborníkem, který přítomné seznámil s tím, že lze snížit hluk i bez několikametrových stěn.

Martin Horák, Alice a Pavel Suchý z České Třebové stojí za občanskou iniciativu, která má upozornit zejména Správce železniční dopravní cesty na to, že existují i jiná řešení pro utlumení hluku u železničního koridoru, než jaké navrhuje – někde až pětimetrové betonové zdi. “Je potřeba prokázat určitou kreativitu a zamyslet se nad podstatou toho celého problému a pokusit se najít řešení. Pokud když prochází železniční trať městem, tak by projekt měl být urbanistický a neměl vypadat tak, jako by se postavil někde v polích,” řekl pro OIK TV Martin Horák, z občanské iniciativy.

Na besedu pozvali autora a dlouholetého propagátora nizkých protihlukových clon Jana Eisenreicha, který OIK TV řekl: “Česká Třebová je v železniční dopravě fenomén sám o sobě a myslím si, že právě dnešní doba nám nahrává použít nové technologie, které se ověřují v České republice i ve světě.”

Na praktických ukázkách přítomným v sále ukázal, že lze protihlukové stěny v okolí železnice řešit jinak, než za pomoci několikametrových bariér. “Tzn. nízké protihlukové clony, kolejové absorbéry hluku a kolejnicové absorbéry. Všechny tyto prvky se dnes běžně používají u tramvajové dopravy. Vzhledem k tomu že, Česká Třebová zůstane v rychlostním pásmu RP1, tzn. jízda vlaků 60 až 80 km v hodině, tak se dají i svým způsobem aplikovat právě prvky z městské hromadné dopravy a z tramvají,” řekl Eisenreich.

I když byla beseda svolána na rychlo, datum bylo známo pouze pět dní předem, objevila se na ní řada obyvatel, kteří se také aktivně  zapojili. “Mám pocit, že s blížícími se prázdninami a tím že SUDOP chtěl ve druhé půli roku vstoupí do veřejného územního řízení, tak toho času je hrozně málo,” dodal Horák.

Pro ty, kteří nemohli přijít, byl vyhotoven video záznam celé diskuze, který je k dispozici na webových stránkách organizátorů: http://mojemilatrebova.cz

Po skončení besedy občanská iniciativa odstartovala petici “Ne vysokým protihlukovým stěnám kolem železnice v České Třebové.” Její přesný text a kde ji podepsat se také dozvíte na webových stránkách: http://mojemilatrebova.cz