RUDOLTICE – Nový Zámek u Lanškrouna, stejně jako desítky dalších míst po celé republice byl dějištěm sedmého ročníku Hradozámecké noci. Atmosféra svíčkami osvětleného Zámečku přilákala stovky návštěvníků.

Nový Zámek u Lanškrouna se i tento rok stal dějištěm akce, která představuje památky v netradiční době a s netradičním programem.

Příchozí mohli vždy jednou za hodinu ve sklepení zhlédnout šermířské vystoupení. Připraven byl zhruba dvaceti minutový program, ve kterém nechyběli ukázky rychlých soubojů. “Většinou to jsou všechno koncové techniky vlastně toho samotnýho souboje, začíná se většinou pěstí, může se přejít na dýku, tj. typická hospodská rvačka, přepadení v lese tj. typická zbraň na hole,” řekl Petr Hrabák.

V Zámečku, který si mohli příchozí celý prohlédnout upoutaly pozornost příchozích stovky svíček rozmístěných po celém objektu, kterých v příštím roce bude možná ještě více. “Letos je to 370 svíček, tak proč příští rok nezkusit nový český rekord, protože jsem si dotazem zjistila, že Zámeček je osvětlen svíčkami, nejvíce svíčkami v celé republice ze všech letos 96 účastných objektů,” Krasava Šerkopová, kastelánka Zámečku.

Kolem 350 návštěvníků Zámečku, který tak spolu se Státním zámkem Valtice obsadil 29. a 30. místo v celostátním žebříčku návštěvnosti, si též mohlo poslechnout koncert kapely Melissa z Kutné Hory, nebo zhlédnout ohňovou show.