ČESKÁ TŘEBOVÁ – Zastupitelé města projednali a schválili 21 majetkových záležitostí, které se týkaly zejména výkupů, prodejů a převodů pozemků. Pomyslná zelená byla udělena také rozpočtové změně číslo dvě pro rok 2017. “Jsme asi osmi miliony posílili celkovou úpravu komunikací, veřejného osvětlení a chodníků na Skalce,” sdělil OIK TV starosta města Jaroslav Zedník.

Odsouhlaseno bylo rovněž poskytnutí dotace ve výši tří set tisíc korun pro římskokatolickou farnost na opravu schodišť u Kostela svatého Jakuba Většího. Následně se slova ujali zástupci veřejnosti. Ti, kteří bydlí v blízkosti krematoria, si přišli stěžovat na nadměrnou kouřivost spalovny mrtvol. “Ty kecy o tom, že tam pálí metrák a půl těžké tělo a to dělá ono, to je totální nesmysl, totální nesmysl. To nás můžou balamutit oni. Toho, kdo to nezná,” řekl k problému jeden ze zástupců stěžovatelů na provoz krematoria. “Připravuje se k tomu zásadní materiál, který dostanou zastupitelé, a na základě toho se budeme rozhodovat, jestli krematorium v České Třebové provozovat, nebo nikoli,” uvedl starosta města Zedník. Do konce roku by k problematice krematoria mělo proběhnout veřejné projednání.

Další diskuse se týkala provozu baru v ulici Na Splavě. Tam má podle obyvatel této lokality opakovaně docházet k celé řadě problémů. “Všichni, co tam bydlíme, v podstatě nemůžeme spát. Na to jsme reagovali nějakými stížnostmi, psali jsme nějaké petice, teď už byla druhá, a chtěli bychom dát trochu najevo, že bychom chtěli zkrátit provozní dobu,” okomentoval situaci jeden ze stěžovatelů na provoz baru. “Jsme tam najmuli ochranku, aby ty lidi, co byli venku, tlačila dovnitř, aby venku nikdo nezůstával a nevznikal tam žádný problém, což teď prostě nejde s tím protikuřáckým zákonem,” odpověděl stěžovatelům provozovatel baru.

Právě tento zákon podle starosty Zedníka zapříčinil opoždění vydání vyhlášky, která měla provoz podobných podniků upravit. “V současné době pracujeme na vyhlášce úplně nové, která by měla popsat ty problémy v celém městě tak, aby když to budeme v zastupitelstvu přijímat, ať popíšeme všechny ty problémové oblasti,” doplnil starosta Zedník. Další jednání českotřebovských zastupitelů je naplánováno na listopad.