ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Stacionář Ústí nad Orlicí byl zřízen v 90. letech minulého století. Od té doby poskytuje služby lidem s mentálním postižením ve věku od 3 do 64 let. Mnozí současní klienti využívají zařízení od jeho počátků. Tím jak zestárli, staly se pro ně prostory dispozičně a kapacitně nevyhovujícími.

Stacionář v současné době sídlí v ulici T. G. Masaryka. Již několik let se mluví o jeho přemístění do budovy, která by byla pro potřeby klientů komfortnější. “Když se Stacionář v roce 1992 otevíral, bylo to samozřejmě pro úplně jinou cílovou skupinu, než tam dneska skutečně je. Ty podmínky jsou nevyhovující,” sdělil OIK TV místostarosta města Jiří Preclík.

Lepší podmínky by mělo zařízení nalézt v ulici Československé armády. Konkrétně v objektu bývalého domova mládeže Střední zdravotnické školy Ústí nad Orlicí. “Já jsem moc ráda, že se nám podařilo po dlouhých letech práce a úsilí zúročit tu naši snahu a že s velkou podporou města budeme rekonstruovat budovu,” řekla ředitelka Centra sociální péče města Ústí nad Orlicí Radka Vašková.

Budovu, kterou město Ústí nad Orlicí získalo bezúplatným převodem z majetku Pardubického kraje pod podmínkou, že bude využita pro sociální účely, tak čeká velká proměna. “Bude probíhat výzva na dodavatele stavby, která by měla být zahájena na přelomu letošního a příští roku, takže zhruba leden 2018, a termín dokončení je zhruba říjen příštího roku,” nastínil harmonogram akce místostarosta města Jiří Preclík. “Dva a dva v pokoji budou mít dohromady svoji koupelnu, svoji kuchyňku, a vlastně takováto domácnost může fungovat víceméně trošku samostatněji než byli klienti dneska zvyklí,” uvedla ředitelka Centra sociální péče města Ústí nad Orlicí Radka Vašková.

Plusem pro městský rozpočet je fakt, že většina nákladů na celou akci bude hrazena dotací z prostředků Evropské unie. “Náklady na tuto stavbu jsou zhruba 34,5 milionu korun s tím, že město Ústí nad Orlicí získalo dotaci ve výši necelých 31 milionů korun, takže zhruba 3,5 milionu korun doplatí město ze svých prostředků,” doplnil místostarosta města Jiří Preclík.

Přibližně za rok by měl Stacionář Ústí nad Orlicí sídlit na nové adrese a ve zrekonstruované budově.