ÚSTÍ NAD ORLICÍ – První poprázdninové jednání mají za sebou orlickoústečtí zastupitelé. Neslo se ve znamení investičních změn a nesouhlasu se závěry kontrolního výboru. Stěžejním tématem byly změny v letošním plánu investic, které ale přes zastupitele neprošly.

Celkem měly ve vyřazovacím plánu skončit tři investiční záměry, rekonstrukce kotelny Roškotova divadla, první etapa přestavby Kulturního domu a rekonstrukce parkoviště u nemocnice. A právě parkoviště to bylo, které celý tento záměr zhatilo. Odstartoval to opoziční zastupitel Jaroslav Fišer s názorem, že se záležitostí starou pět let už je potřeba něco dělat. Jak z poměrně živé besedy dále vyplynulo, nemocnice už jednou peníze na opravu parkoviště dostala. Poskytl je kraj, ale použity byly na jiné účely. Letos byla přislíbená investiční dotace další, ale nedorazí a město na opravu z vlastních zdrojů nemá. Zastupitelé proto k tomuto bodu žádný závěr neudělali a všechny investice v plánu ponechali. Navíc ještě schválili znovuzařazení opravy budovy Centra sociálních služeb.

Podobně stáhli zastupitelé z jednání bod o neposkytnutí dotace na pořízení údržbářské techniky pro TJ Jiskru. Naopak opětovně schválili zařazení rekonstrukce průčelí Centra sociálních služeb, schválili dotaci pro TJ Knapovec na opravu dětského hřiště ve výši 200 tisíc korun a dvojnásobkem původně navrhované částky, tedy celkovými 12 tisíci korunami, podpořili projekt nově vzniklého basketbalového klubu.

Dvakrát se také zastupitelstvo postavilo proti zjištěním svého kontrolního výboru. Jedno se týkalo pozastavené dotace na akci Kociánka, druhé řešilo pronájem Perly 01.

V závěru zasedání zastupitelé rozhodli o kandidátech na Ceny města za rok 2011. Obdržet by je měli divadelník Jan Štěpánský a spisovatel Stanislav Motl u příležitosti svých životních jubileí a dále manželé Helena a Jiří Hartmanovi za práci v Klubu přátel umění. Udělením Čestného občanství pak radnice hodlá ocenit vzornou sportovní reprezentaci cyklisty-olympionika Jaroslava Kulhavého.