ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ve znamení rozdělování dotací a nominací na Ceny města bylo 16. zasedání městského zastupitelstva v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí v pondělí 29. dubna. A rozdělovat se začalo hned od začátku. Sedmitisícovou dotaci na činnost získala Československá obec legionářská, přes 1,1 milionu korun poplyne do oblasti sociálních služeb a zdravotnictví a do kultury a sportu byly odsouhlaseny dotace v celkové výši 220 tisíc a 1,4 mil. korun.

Zastupitelé při rozdělování pečlivě zvažovali, komu a na co peníze z rozpočtu dát. Například 916 tisíc na dokrytí ztráty sportovišť pro městskou společnost neschválili, taneční výuku dětí podpořili místo 5 tisíc korun částkou 10 tisíc a Radou města zamítnutý příspěvek na Majáles poskytli v požadované výši 8 tisíc korun. Naopak v dotacích do sportu se zastupitelé přísně drželi doporučení Rady města. Například Florbalový klub od nich dostal 228 tisíc korun, TJ Jiskra 278 tisíc nebo Klub sportovní gymnastiky 68 tisíc korun.

Dostalo se také na tenisty, basketbalisty, golfisty nebo karatisty, zkrátka nepřišli ani sportovci TJ Sokol, včetně Kerhartic a Hylvát. Rozhodnuto je také o letošních cenách města. Ty zastupitelé schválili pro válečného spisovatele Josefa Havla, vydavatele Karla Kábrta, betlémáře Ludvíka Motla, trenéra mládeže Rudolfa Sedlaka a profesora Václava Snítila za rozvoj Kocianovy houslové soutěže. Ceny budou uděleny poslední týden v  květnu. Samostatnou kapitolou pak byl bezúplatný převod pozemku pod parkovištěm u nemocnice, na který město čeká, aby mohlo zahájit rekonstrukci. Nyní jí už tedy nic nebrání. Proběhnout by měla do konce roku. Současně s pozemkem kraj předal i projektovou dokumentaci, která se přepracovává o připomínky města.