ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Jakmile se děti oblékly do kostýmů, obdržely potřebné pokladničky a pozornosti pro dárce, mohly se vydat do ulic. V rámci letošního ročníku “Tříkrálové sbírky” v Ústí nad Orlicí koledovaly skupiny v doprovodu vedoucího od 5. do 7. ledna. “Letošního koledování během ´Tříkrálové sbírky´ se zúčastnilo více než 100 dětí z Ústí a nejbližšího okolí. K tomu se nám přihlásilo na 30 vedoucích. Pro potřeby sbírky bylo zapečetěno 60 pokladniček,” sdělil OIK TV asistent sbírky Petr Lipenský.

Koledníci se zpěvem obcházeli rodinné i činžovní domy. Někteří jejich obyvatelé přispěli a za odměnu získali požehnání v podobě nápisu na dveřích či futrech.

Koho Kašpar, Melichar a Baltazar nezastihli doma, mohl přispět v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Tam byla orlickoústecká sbírka zakončena tradičním koncertem. “Jako hlavní část programu zaznělo dílo Luboše Fišera pod názvem Vánoční. Je to směs vánočních písní a koled,” uvedla sbormistryně dětského pěveckého sboru “Čtyřlístek” Lenka Lipenská.

Pod vedením Miluše Barvínkové vystoupily sbory “Alou Vivat”, “Cecilská hudební jednota”, “ČAS Dolní Dobrouč”, “Čtyřlístek” a “Vox Coloris”. Hudební doprovod obstaral orchestr “Decapoda”.

“Tříkrálová sbírka” v regionu pokračuje, o jejím výtěžku a charitních službách, které budou podpořeny, Vás budeme informovat v dalších příspěvcích.