ČESKÁ TŘEBOVÁ – Kulturní centrum bylo dějištěm ceremoniálu, v jehož rámci byli oceněni ti, kteří svou činností přispěli k dobrému jménu města. Do něj se z MS v hokejbalu žen vrátili se zlatou medailí hráčky Linda Hyksová a Petra Kvasničková a také asistent trenéra Michal Broulík. “Působíme v dalším cyklu reprezentačním, tak bychom samozřejmě chtěli v Košicích na dalším mistrovství světa za rok se pokusit obhájit. My jsme si s kolegy z reprezentačního týmu řekli, že pro to uděláme absolutní maximum,” sdělil OIK TV hokejbalový trenér a čerstvý držitel “Ceny města” za rok 2017 Michal Broulík.

Maximum ze sebe při zápasech vydává také stále ještě mladý volejbalista a rovněž reprezentant ČR Lukáš Vašina. “Jsem za to strašně rád, že jsem tu cenu dostal. Pro mě je to strašná pocta. A do dalších let? Samozřejmě, chtěl bych tady stát častěji, ale to musím mít ty úspěchy. Jako třeba vyhrát mistrovství Evropy, dostat se na olympiádu,” řekl volejbalista Lukáš Vašina.

Posledním držitelem “Ceny města” za počiny v oblasti sportu se stal David Sedlák, který pravidelně získává cenné kovy na šampionátech v Brazilském jiu-jitsu. “Chtěl jsem zkusit něco nového, po zkušenostech s judem, tak jsem se dostal k tomuto a jsem u toho vlastně deset let. Rozhodně toho nelituji, protože kolem toho vznikla spousta přátel, v podstatě jsme jedna velká rodina,” vyznal se David Sedlák.

V oblasti kultury byla činná trojice Jana Vejdovská, Filip Chudoba a Pavel Charvát. Autoři výstavy “Jak bývalo v Kozlově” poučili veřejnost i sami sebe. “Bylo to hrozně pěkné. Výsledek byl ten, že čím dál, tím více obdivujeme naše předky, kteří si věděli báječně rady se životem, i když neměli ty knoflíky, co mačkáme my,” uvedla spoluautorka výstavy Jana Vejdovská.

Jaroslav Demel a Kruh přátel hudby Česká Třebová. To je spojení, díky němuž mohla veřejnost vyslechnout celou řadu koncertů. “Od roku asi 1964 chodil jsem na koncerty. Když dlouholetý předseda pan Oldřich Tomeš byl nemocný, tak mě požádal pan docent Preisler, jestli bych se neujal té práce,” zavzpomínal držitel “Ceny města” za přínos v oblasti kultury Jaroslav Demel.

Takříkajíc oficiálně se mezi osobnosti města zapsal umělecký kovář František Antonín Bečka. Socha svatého Prokopa se zařadila po bok děl, která zdobí různé kouty naší země. “Byla to úžasná asi pětiměsíční práce. Moc děkuji všem, kteří mně vlastně pomohli to vytvořit. Bylo to pro mě ctí,” řekl František Antonín Bečka.

Výtvarníkem, fotografem, hudebníkem a kamarádem byl pro mnohé účastníky slavnostního večera Ladislav Šich. Tomu byla in memoriam udělena “Cena starosty”.

Ta přibyla také do vitríny s trofejemi hokejového klubu Kohouti Česká Třebová. “Hlavně patří dík panu Vaňkovi, manažerovi klubu. Budeme se snažit dál odvádět tu práci, co odvádíme, a dotáhnout to na to první místo,” slíbil za celý klub elitní útočník Marek Hemský.

Poděkování starosty města Jaroslava Zedníka patřilo všem oceněným. “Je to připomenutí lidí, kteří nejsou zase tak široké veřejnosti známí, a přitom bez nároku na jakoukoliv odměnu pro to město pracují,” zdůraznil starosta Jaroslav Zedník.

Chvíle oddychu měl českotřebovským osobnostem v závěru slavnostního večera zpříjemnit koncert zpěvačky Báry Basikové.