LANŠKROUN – V základní škole Smetanova v Lanškrouně vyrůstá Rodinné integrační centrum, které bude provozováno pardubickou neziskovou organizací. Město má zájem o poskytování jejich služeb na svém území.

Bývalý byt po školníkovi prochází přestavbou na Rodinné integrační centrum, které bude sloužit lidem s autistickou poruchou v našem regionu.  Město chtělo původně uhradit náklady na rekonstrukci prostor, jež má ve vlastnictví, ze svých zdrojů a centru je pronajímat. Díky nově zjištěným možnostem financování však došlo ke změně původního projektu, který počítal s realizací stavby již v září minulého roku. Zažádali jsme o dotaci, ta je podána a ta celková částka na rekonstrukci je přibližně milionšestset tisíc”, říká starosta Radim Vetchý. Pokud by se podařilo dotaci získat, pokryla by 90 procent těchto nákladů. Nevyužívané prostory základní školy byly pro tuto stavbu vybrány díky své poloze, až padesát procent uživatelů Pardubické pobočky, totiž tvoří lidé z lanškrounska, orlickoústecka a českotřebovska.

Už teď je jasné, ve které místnosti bude vykonávána sociální rehabilitace, či kde bude kuchyňka pro klienty. V současné době má centrum registrovány tři služby. Jedná se o Ranou péči pro rodiny s dětmi s poruchami autistického spektra, poruchami komunikace a poruchami sociální interakce, dále Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi s poruchami autistického spektra a Sociální rehabilitace pro dospělé osoby s poruchami autistického spektra.

Při stavbě se vyskytly drobné problémy, které jsou řešeny operativně, nic by však nemělo bránit dokončení stavební zakázky na konci února.

Zmíněné služby však mohou zájemci využívat již nyní, centrum dočasně poskytuje služby v zapůjčených prostorách centra Dětský svět. Tam je otevřeno vždy ve všední dny, využívání služeb je však podmíněno individuální domluvou s pracovníky.