LANŠKROUN – Sprejerství je kratochvílí, jež se někdy přibližuje formě uměleckého vyjádření, ale ve většině případů je pouze vandalismem. V Lanškrouně připravují opatření, která by měla napomoci v boji s touto neblaze proslulou činností. “V letošním roce ještě nebyl zjištěn žádný takový skutek, ale vloni jsme zjistili čtyři případy, které jsme předaly Policii České republiky,” uvedl k problematice velitel městských strážníků Stanislav Popelář.

Pachatelé zmíněných přečinů zatím nebyli dopadeni. Pokud však budou vypátrání, nemine je trest. Ušetřeni nebudou ani nezletilí vandalové. “Všem, kteří se dopustí trestného činu sprejerství, hrozí rok vězení. V případě, že jde o osobu mladistvou, to znamená do osmnácti let, hrozí trest půlroční,” řekla tisková mluvčí Policie ČR Hana Kaizarová.

V Lanškrouně se sprejeři nejčastěji zaměřují na objekty stojící v uličkách přilehlých k centru města. Konkrétně se jedná například o ulice Purkyňova, Sládkova, Dobrovského a další. Ušetřena nebyla ani jedna ze zvláštností města, tedy dům zvaný Piano. “V těchto lokalitách posilujeme hlídky a využíváme kamerový systém, pokud tam kamery dohlédnou,” popsal způsob střežení postižených oblastí velitel městských strážníků Stanislav Popelář.

V současnosti je na území města rozmístěno 5 kamerových bodů. V nejbližší možné době bude kamerový systém zmodernizován a rozšířen. Vedení radnice má v plánu zesílit ochranu jak soukromých, tak zejména městských objektů a prostorů. “I v zámecké zahradě chceme umístit jeden kamerový bod, aby nám ta zahrada dlouho sloužila a byla nedotčena touto negativní činností,” sdělil OIK TV starosta města Radim Vetchý.

Další kamery by tak mohly napomoci v předcházení těmto trestným činům, nebo alespoň vyšetřovatelům usnadnit objasňování jednotlivých případů. Podle Policie se tato forma vandalství vyskytuje v jakýchsi časových a prostorových vlnách. “Sice jsme v poslední době na Lanškrounsku zaznamenali nějaké případy sprejerství, ale čísla těch výskytů se nevymykají statistikám, které jsou srovnatelné na celém Orlickoústecku,” doplnila tisková mluvčí Policie ČR Hana Kaizarová.

Sprejerství je problém, který asi jen tak nevymizí. Nelze však všechny členy této komunity házet do jednoho pytle. Například v České Třebové se našla skupina tvůrců, kteří v minulosti vyzdobili jeden z nevzhledných podchodů.